2

Ženske su torbice prava inspiracija. Ne, ne mislimo na ruksake u kojima cure nose knjige u školu, mada se i ondje može naći svašta, već na one torbe koje su za izlaske, za slobodno vrijeme.

Naime, u njima se može pronaći svega i svačega, preko šminke i žvakaćih guma pa sve do blokića za pisanje i papirića od prožvakanih žvakaćih guma i bombona. Ne čudi stoga da su se znanstvenici odlučili malo više pozabaviti fenomenom ženskih torbica, točnije otkriti koliko su one čiste i nose li u sebi kakve opasnosti za zdravlje.

>> Za vruće ljetne dane: Slatke kratke hlačice

A ono što su otkrili doista je prava inspiracija, i za vlasnice, i za liječnike, a bogme i za proizvođače sredstava za čišćenje.

Rezultati istraživanja su i više nego šokantni – ženske su torbice jako prljave! I ne samo to, svaka je peta ženska torbica (čitajte – 20 posto njih!)  prljavija nego – WC školjka! Da pojasnimo – svaka peta ženska torbica nosi više bakterija nego prosječan toalet. Nije li to jednostavno… hm, nevjerojatno, da ne kažemo – odvratno?No, sve zajedno zapravo uopće ne čudi jer ženske torbe dolaze često u doticaj s rukama, ali i s mnogim drugim predmetima i površinama. Stoga je objašnjivo zašto su neke torbe tako prljave, a naravno, najgora je situacija kod onih koje se rijetko ili nikada ne operu ili barem prebrišu.

Studija je također pokazala i koji je materijal najgori kada se radi o prijenosu i skupljanju bakterija pa su tako torbe od kože pravo leglo mikroba. Naime, koža ima spužvastu strukturu i kao takva je odlična za prikupljanje i širenje bakterija. A kada se radi o predmetima koje ženski rod nosi u torbama, najprljavije su boce u kojima drže vodu te posude s kremama za ruke, dok su ruževi za usne i maskare nešto bolji.
Stoga su znanstvenici i liječnici koji su radili ovo istraživanje, djevojkama i ženama preporučili da dobro operu ruke ne samo nakon korištenja toaleta već i nakon što su dirale svoju torbicu. Preporučuju također redovito čišćenje torbica, a čak i ako ih obrišemo antibakterijskim maramica izvana i iznutra smanjit ćemo toliko nakupljanje prljavštine nevidljive golim okom. Zapravo, svaki puta kada čistimo toalet, trebali bismo očistiti i svoju torbicu!Da bi torbica prenosila i upijala što manje štetnih bakterija od kojih se možemo razboljeti, potrebno je paziti gdje ju stavljamo. Primjerice, nije ju dobro odlagati na stol pa čak ni na drugo sjedalo (ako, primjerice sjedimo na nekom javnom prostoru). Najbolje ju je držati u krilu ili negdje objesiti. Također, nemojte je stavljati na radni stol u kuhinji jer ondje često ostaju bakterije od sirovog mesa i jaja, koje su veoma štetne.

Pravo je pitanje nakon ovog saznanja – koliko često trebamo čistiti svoje torbe. Dakako, što češće to bolje. Ovo ne znači da trebamo bjesomučno čistiti svoju torbu nakon svakog izlaska, ali jednom u tjedan ili deset dana sasvim je OK. Ovisi i o tome na kojim mjestima ste bili pa ako ste, primjerice, koristili javni toalet i slučajno stavili torbu na pod, dobro ju je očistiti čim dođete kući.

Neke torbe lako se peru i u perilici rublja, posebice one od umjetnih materijala i platna. Međutim, neke nije moguće tako oprati, primjerice one od umjetne ili prave kože. Stoga je ovakve torbe najbolje sasvim isprazniti i prebrisati i iznutra i izvana.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

torbicahigijenazanimljivo

Komentari

28.05.2013.

I onda se ljudi pitaju zasto ja ne volim torbice xd

17.06.2013.

Užasno mi je vidjeti kak moje kolegice iz razzreda stave tenisice za tjelesni u torbu, a da ih nisu prije stavile u neku vrečicu.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.889
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!