1

Sva šminka ima rok trajanja, a korištenjem starih preparata izlažeš se raznim infekcijama. Šminku treba čuvati i koristiti pravilno kako bi joj produžila vijek trajanja, a o boji, mirisu, teksturi znaš je li joj istekao rok ili nije.

Koliko ti god pojedina šminka bila draga, jednoga dana ju moraš baciti. Ona nije otporna na vrijeme, a sadrži konzervanse koji ju čuvaju od kvarenja. I konzervansi se s vremenom razgrađuju što znači da sve manje i manje štite šminku od bakterija.

Šminka je pogodna za stvaranje bakterija te svaki preparat ima drugačiji vijek trajanja. Ni rok trajanja otisnut na ambalaži ne mora nužno biti realan pokazatelj stabilnosti preparata. Svaka promjena u mirisu, izgledu, boji, nastajanje grudica ili kapljica ulja na površini znači da ju, bez obzira na duži rok trajanja, moraš baciti.

Kozmetički proizvod s rokom trajanja kraćim od dvije i pola godine mora imati  naveden datum isteka valjanosti. Prikazan je simbolom otvorene kutijice na kojoj se nalazi broj mjeseci u kojem treba potrošiti navedeni proizvod. Simbol se zove PAO, a znači Period After Opening.

Ovo su savjeti koliko često trebaš mijenjati šminku kako bi očuvala zdravlje.

Maskara  (3 – 6 mjeseci)
Kod korištenja maskare je glavna greška pumpanje četkice. Tako unosiš zrak u tubicu što pogoduje bržoj kvarljivosti i sušenju maskare. Upravo je četkica ono što prikuplja najviše bakterija koje mogu dovesti do crvenila, svrbeža i konjuktivitisa te s maskarom moraš posebno biti oprezna.

Puderi i rumenila (1 - 3 godine)
Puderi i rumenila imaju najduži rok trajanja, do tri godine. Ipak, određeni puderi sa značajnim udjelom vode brže se kvare. Također, tekuće pudere treba brže potrošiti od pudera u kamenu kao i kremasta rumenila u odnosu na ona u kamenu. Važno je redovito mijenjati četkice ili ih prati jednom u dva tjedna šamponom za kosu te paziti da voda ne dođe u doticaj s rumenilom i puderom. Ako se sastojci u puderu krenu odvajati znači da ga moraš baciti.


Lak za nokte (12 – 18 mjeseci)
Lak bi trebala što bolje zatvarati i držati što kraće otvorenim jer zrak pospješuje njegovu kvarljivost.

Sjenila za oči (1 – 3 godine)

Na sjenilima u prahu najteže primjećuješ je li prošao rok trajanja, a oči su najosjetljivije na promjene u sastavu šminke. Sjenila u prahu možeš koristiti i do 3 godine, a kremasta puno kraće (do godinu dana). Moraš pripaziti i na čistoću aplikatora.

Tuš za oči (3 – 12 mjeseci)

Zato što tuševi za oči ne sadrže vodu, duže će trajati nego maskara. Baciti ga treba kada promijeni miris i postane suh.Olovke (1 - 3 godine)

Olovke, kao i sjenila, dodiruju oči koje su najosjetljivije, a vrlo lako mogu širiti i bakterije. Ipak, olovke redovito šiljiš pa time i dijelom sprječavaš širenje bakterija. Jedan trik kojim se služe poznati vizažisti su da pale vrh olovke upaljačem. Kvalitetnije olovke mogu trajati i do 36 mjeseci, a jeftinije treba češće mijenjati.

Ruž za usne (1 – 3 godine)

Ruževi za usne traju duže od sjajila. Oni ne sadrže vodu pa opasnost dolazi od bakterija koje se nalaze oko usana. Ruž može nakon nekog vremena poprimiti čudan miris ili može postati pretvrd za nanošenje.

Parfemi (6 mjeseci – 2 godine)
Parfeme moraš čuvati od svjetlosti i topline, na mračnom i hladnom mjestu pa kupaonica i nije najbolji izbor. Jeftiniji parfemi se brže kvare, a oni skuplji izdrže do 2 godine.

I.Č.
foto: Shutterstock

...pročitajte još:

Pripazi što kupuješ i kako koristiš: 7 opasnih beauty proizvoda

Ne mora biti skupo: ove komade šminke kupuj povoljno

Radiš ih i ti - najčešće greške kod nanošenja maskare

i šminka ima rok trajanjamaskarakonzervansirok valjanostiljepotabojamiris

Komentari

09.03.2015.

a maskaru imam vec godinu dana, ak ne i vise XD i odlicna je, stvarno, jos uvjek

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.006
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!