0

Pramenovi su dobar kompromis kada se želiš ofarbati, ali ne želiš odmah pristati na promjenu boje kompletno. Evo što sve trebaš znati u tom slučaju – koliko će ti pramenovi uništiti kosu, kako je čim više očuvati, ali i koliko često je najidealnije da ideš do frizera na popravak ovakve frizure?

Balayage je bio jedan od trendova u farbanju kose koji je osvojio djevojke samo tako, a s obzirom da se radi o tehnici stavljanja pramenova, a ne cjelokupnom farbanju, na ovakvu su promjenu frizure pristajali i oni koji se inače nikada ne bi ofarbali. Misao kojom se cure vode je da pramenovi neće toliko uništiti kosu. A je li to stvarno točno? Jedna frizerka i stručnjakinja za farbanje kose ispričala je za Elite Daily sve što trebaš znati o pramenovima.

Kolika će šteta nastati na kosi ako staviš pramenove i hoće li uopće napraviti štetu?Odgovor je vrlo jednostavan: i pramenovi će oštetiti kosu, ali kolika će biti šteta ovisi o različitim faktorima. Farbanje kose će uvijek ostaviti posljedice, a količina štete ovisit će o tome koliko veliku promjenu radiš. Ako radiš suptilne pramenove, koji će jedva biti uočljivi, ali će kosi dati dodatnu dimenziju – šteta će biti minimalna i zanemariva. S druge strane, ako imaš tamnu kosu, a želiš staviti neke lude pramenove, primjerice ružičaste, za koje ćeš trebati blajhati kosu, šteta će biti puno veća. Sve što uključuje blajh, čak iako su manji dijelovi kose, ostavit će kosu suhom, bez sjaja i lomljivom.

Pitaj frizera koliko je tvoja ideja izvedivaUvijek je najbolje pitati svog frizera preporučuje li ti određenu frizuru, pa tako u ovom slučaju i farbanje. Oni mogu procijeniti u kakvom ti je stanju kosa u tom trenutku i kako bi mogla reagirati na pramenove. Bilo da radiš standardne pramenove ili ombre, ukoliko želiš da boja koju ćeš stavljati bude jako uočljiva i jarka, čeka te blajhanje, a to znači i šteta na kosi.

Kako možeš pomoći kosi kod kuće?Ako ti pramenovi ipak oštete kosu više nego si očekivala, važno je da brineš za kosu malo više nego inače kako ne bi postalo još gore. Nemoj prati kosu svaki dan i pokušaj izbjegavati uređaje koji rade na principu zagrijavanja kose – od sušila za kosu do pegle. Oni su najveći neprijatelji kosi, a moguće ih je izbaciti iz redovite upotrebe. Uz to, kada kosu nakon pranja zamotaš u ručnik, nemoj je previše vući ili trljati. Tu su naravno i razni šamponi, ulja ili losioni za kosu koji će joj pomoći da izgleda ljepše i bude zdravija.

Koliko je često u redu obnavljati pramenove?Naravno da ćeš se nakon nekog vremena trebati vratiti u frizerski salon i obnoviti pramenove, ali koliko često bi trebala ići, a da se kosa stigne između tretmana odmoriti? Savjet stručnjaka je da odlazak frizeru odužiš koliko je god više moguće. Ako radiš pramenove koji idu od tjemena, oni zahtijevaju malo više održavanja i trebala bi ih popravljati svakih 8-12 tjedana. Za ombre pramenove i sve one koji ne idu od tjemena, već nešto niže ili od sredine, u redu je obnavljati ih svakih 6-12 mjeseci. Kada biraš frizera kod kojeg ćeš ići, informiraj se prije ima li netko koga poznaješ iskustva baš u tom salonu, a kada jednom pronađeš frizera koji ti je super, najbolje je držati ga se. On će s vremenom upoznati tvoju kosu i točno će znati što ti je pametno raditi, a što ne.

Foto: Unsplash/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

Treba ga isprobati ODMAH! Ovaj šampon za kosu trenutno ima najviše pozitivnih recenzija na Internetu

Isprobaj piling za tjeme i daj svojoj kosi da diše! Izgledat će WOW nakon svakog korištenja

Imaju li pegle za kosu rok trajanja i kada je možda vrijeme da kupiš novu?

farbanjekosapramenovišteta

36.499
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!