1

Menga može biti totalna tlaka. Boli nas cijelo tijelo, živčane smo, ne možemo trenirati tjelesni (bar jedan plus), vrlo često nam procuri (na hlače ili posteljinu) – sve u svemu, dečki su sretnici jer se ne moraju s njom boriti svaki mjesec.

Većina nas koristi uloške ili tampone, no ovih dana svi na veliko pišu o novom trendu kada je u pitanju menga. Ne, ovoga puta nije riječ o `free bleeding-u´ ili curenju bez uložaka i tampona (tj. bez ičega što bi spriječilo da nam hlače pocrvene) već o menstrualnoj čašici. Ha?

`Kažu da tko jednom proba menstrualnu čašicu, više se ne vraća ulošcima i tamponima. Dovoljna je samo jedna za cijelu menstruaciju´, istaknuli su s portala Zdrava Krava.hr.Ako te zanima o čemu je riječ i kako se koristi ovo je sve što trebaš znati o `menstrualnoj čašici´.

Što je to?


Riječ je o silikonskoj spravici koja nalikuje na malenu čašicu u koju otječe menstrualna krv. Jedna čašica se može koristiti tijekom trajanje menge (svih 3-7 dana), a održava se tako da ju samo ispereš i spremiš do sljedeće menge.

Kako se koristi?

`Najčešći način korištenja je savijanje čašice na pola. Zatim ju lagano umetni u vaginu i pusti. Kada je na pravom mjestu, osjetit ćeš da se proširila i čvrsto priljubila´, objašnjava Julie Weigaard Kjaer suosnivačica brenda menstrualnih čašica.

Cijeli tutorijal pogledaj u videu.Možeš li ju osjetiti?

Sve mi koje smo se do sada susrele s tamponom znamo da ih, nakon pravilnog postavljanja, više ne osjećamo. Ista je stvar i s ovom čašicom.Kako ju izvaditi?

`Kada procijeniš da je čašica puna, uhvati prstima stabljiku i lagano ju izvuci, ali ne cijelu odjednom. To može biti bolno i vrlo neuredno. Umjesto toga, kada izvučeš dio čašice van, prstima ju lagano stisni kako bi razbila vakuum´, komentirala je Julie.Hmm, ok. Što vi mislite, hoće li menstrualne čašice zamijeniti uloške?
Foto: Instagram/ Shutterstock

S.T.R./ Zdrava Krava.hr

Ovako vježba Kendall Jenner - 11 minuta vježbe koje će transformirati tvoje tijelo

Imaš li obline, oblik kruške ili si ravna - kako ostati fit sudeći prema tvojem tipu tijela?

Vrijeme je da odrasteš – donje rublje kojem više nije mjesto u tvom ormaru

zdravljemengacuramenstrualna čašicauložaktampon

36.207
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!