37

Mnogi se ne izuvaju iz japanki po cijelo ljeto. Ipak, najnovije istraživanje pokazuje kako se radi o obući koja može imati itekakav utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Profesor kineziologije sa Sveučilišta Louisiana-Lafayette, Justin Shroyer, ispitao je ukupno stotinu modela japanki i došao do vrlo zabrinjavajućih zaključaka. Otkrio je da prilikom hodanja u japankama dolazi do velikog opterećenja mišića, koljena, kukova i kralježnice.

Pri tome se ističe kako su najgore i najopasnije potpuno ravne japanke, dok su ipak nešto bolje one koje imaju udubljenje za petu te čvršće remenčiće. Naime, dok hodamo u japankama, jače grčimo noge kako nam one ne bi ispale s nogu. Zbog tog grčenja nogu zapravo mijenjamo držanje cijelog tijela te način hodanja.Stoga se savjetuje da japanke nikako ne bismo trebali nositi onda kada puno hodamo, a uvijek bi ih trebale izbjegavati osobe koje i inače imaju problema s mišićima i kostima. Naime, kratkoročne posljedice od hodanja u lošim japankama su bolovi u peti, potkoljenicama, uganuće zglobova i ozljede nožnih prstiju, a dugoročno može doći do fraktura i kroničnih upala tetiva, gležnjeva, koljena i leđa. 

Nadalje, ortopedi upozoravaju da čak ni u najudobnijim i najkvalitetnijim japankama ne bi trebali hodati stalno jer nošenje japanki za stopalo predstavlja podjednako opterećenje kao nošenje sedam centimetara visokih potpetica.

japankecipelemodazdravlje

36.498
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!