9

Nekad plačemo od tuge, nekada od sreće, a koji put su samo luk ili propuh krivci za suzu koja klizne niz oko. Iako i mnoge životinje plaču, jedino ljudi puštaju suze u naletu emocija.

Baš kao što se te emocije razlikuju, tako se i sastav naših suza izazvanih raznim osjećajima razlikuje pod mikroskopom. Pod povećalom se mogu točno utvrditi koje su suze posljedica smijeha, luka, tuge, a koje stresa. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali!

#Biokemijski sastav suza sličan je pljuvački

I slina i suze sastavljene su od soli, hormona i proteina stoga ovaj podatak i ne čudi previše.


#Cure plaču više nego dečki

Žene u prosjeku plaču  5 puta mjesečno, dok su dečki nešto 'tvrđeg' srca pa suzicu puštaju tek jednom u dva mjeseca. Curke plaču otprilike 6 minuta, a u 65% slučajeva njihovo se plakanje pretvara u jecanje, dok su dečki nešto brži – plaču samo 4 minute, a tek 6% njih jeca.

#Suze se 'prelijevaju' iz suznih žlijezda
Suzne žlijezde nalaze se s unutrašnje strane gornjeg kapka i tekućina koju one proizvedu zapravo odlazi u malu cijev u nazalnu duplju. Tek u trenutku kada ih bude previše, one se počnu prelijevati preko oka.

#Suze su signali
Znanstvenici su prije 3 godine utvrdili da suze ne djeluju dobro na 'muškost'; miris suza naime smanjuje razinu testosterona kod dečki i samnjuje im fizičku privlačnost.
#Krokodilske suze postoje
Istraživači sa Univerziteta u Floridi tvrde da krokodili zaista plaču, ali ne zato što su tužni. Tijekom istraživanja je praćeno sedam životinja od kojih su sve bile u bliskoj vezi sa krokodilima i otkriveno je da njih pet suzi dok jede. Uzrok suza još uvek nije jasan. Izgleda da krokodili konstantno proizvode suze, a njihova funkcija je da održe oči vlažnim.

#Nakon plakanja možemo se osjećati dobro ili loše, ovisno o društvu

Nakon što se dobro isplačemo, možemo osjetiti olakšanje ili potonuti još više u depru. To ovisi o ljudima koji su oko nas – ako nam daju podršku i ohrabre nas pozitivnim riječima, plakanje će biti dobra terapija nakon koje ćemo se osjećati bolje.

#Kada je u pitanju luk, plačemo zbog sin-propantijal-s-oksida.
To je kemikalija koja nas iritira i stimulira suzne žljezde.

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Instagram
I.N.

SuzePlakanje

Komentari

16.05.2014.

zanimljivo :)

16.05.2014.

#Cure plaču više nego dečki
Žene u prosjeku plaču 5 puta mjesečno, dok su dečki nešto 'tvrđeg' srca pa suzicu puštaju tek jednom u dva mjeseca. Curke plaču otprilike 6 minuta, a u 65% slučajeva njihovo se plakanje pretvara u jecanje, dok su dečki nešto brži – plaču samo 4 minute, a tek 6% njih jeca.
Onda sam ja jednorog -_-

16.05.2014.

#Cure plaču više nego dečki
ovo je totalna laž,ja već mjesecima nisam plakala

16.05.2014.

fascinirajuce

17.05.2014.

hah ja sam se jučer isplakala za cijeli mjesec

18.05.2014.

swagi, ne odnosi se na sve

18.05.2014.

Tijekom istraživanja je praćeno sedam životinja od kojih su sve bile u bliskoj vezi sa krokodilima i otkriveno je da njih pet suzi dok jede.
Plaču jer su sretni što jedu

19.05.2014.

zanimljivo

24.05.2014.

ilovecheerleading123 ahahahahah vrh! :D

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.837
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!