2

Pisanje državne mature iz ovog predmeta podijeljeno je na dva dijela – posebno se piše esej, a posebno test. Kako bi učenik prošao maturu iz Hrvatskog jezika bilo je potrebno proći i jedan i drugi dio.

Ove je godine došlo do manjih izmjena u Pravilniku o državnoj maturi, a koje su sve bitne novosti koje nikako ne smiješ propustiti možeš pronaći u članku Prijave za faks su počele, a strože su i kazne na državnoj maturi! Saznaj što se sve promijenilo. Sada slijedi još malo novosti. Nakon što je završeno javno savjetovanje oko Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o polaganju državne mature, donesena je jedna važna promjena koja se tiče polaganja ispita iz Hrvatskog jezika.

via GIPHY


Dobro je poznato da se matura iz ovog predmeta piše u dva dijela – jedan je pismeni esej, a drugi test iz jezika i književnosti. Do sada je bilo potrebno iz oba dijela ostvariti prolaznost kako bi se prošao ovaj predmet. Ali sada to više neće biti potrebno. Sadašnja generacija maturanata je zadnja koja će hrvatski polagati na ovaj način. Od sljedeće godine to više neće biti potrebno. Neće više biti posebnog praga prolaznosti za esej, a posebnog za test, već će biti samo jedan za sve zajedno. To znači da i oni učenici koji iz eseja ostvare primjerice 0 bodova, a iz testa dovoljno za cjelokupni prolaz – prolaze Hrvatski jezik.
Članak 24. koji se odnosio na ovo, a koji je govorio: 'Ako se ispit polaže u više dijelova, smatra se položenim ako su položeni svi njegovi dijelovi', od školske godine 2019./2020. bit će u potpunosti izbrisan.

Ovo je dobra vijest za sve buduće maturante jer pokazalo se da esej mnogima stvara probleme. Puno je učenika padalo iz ispita iz Hrvatskog upravo zbog eseja, a bio je popriličan broj i onih koji su predavali prazne papire. Sada će se to moći nadoknaditi odlično riješenim drugim dijelom – i bez problema proći ovaj predmet.
Foto: Pexels/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Prijave za faks su počele, a strože su i kazne na državnoj maturi! Saznaj što se sve promijenilo

Prijave ispita državne mature kreću za tri dana! Saznali smo i sve važne datume za ovogodišnje maturante

[VAŽNO!] Novosti u polaganju državne mature – uvedene promjene u čak 12 predmeta

Komentari

16.04.2019.

Zašto nisu ove godine to promijenili?????? Polažem je u lipnju i mrzim pisati eseje.

16.04.2019.

Lijepo će mi sj**ati budućnost. 😭😭😭

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.149
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!