6

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu komentirala je za Dnevnik Nove TV ponašanje mladih uslijed pandemije koronavirusa i uputila svima poruku da treba biti svjestan situacije.

"Na sreću, brojevi padaju, ali treba biti jako svjestan, osobito među mlađom populacijom, da svako okupljanje i svako nepridržavanje distance i higijenskih mjera može dovesti do povećanog broja novih oboljelih", kazala je Markotić.

"Isto tako je i u svijetu, iako je i dalje mladost ta koja ne obolijeva tako često i teško, što raste veći broj među mladima inficiranih, to raste i broj onih koji imaju teže oblike bolesti", objasnila je.

Navodi da je kod mladih većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike, piše portal Mojfaks. "Deset posto su teški slučajevi, uključujući one koji su na respiratoru ili na povišenom protoku kisika", navodi.

Kaže da ima nešto i u genima. "Najnovija istraživanja su to pokazala, osobito među mlađim ljudima, u određenim obiteljima. Vidjelo se da neki receptori za virus mogu dovesti do težih oblika bolesti čak i kod mladih ljudi", pojasnila je Markotić.

Mladi, suzdržite se od druženja s ekipom i odlazaka na tulume!

Unatoč tome što se veća okupljanja nesmetano održavaju, Markotić preporučuje da bi se mladi ipak trebali kloniti većih okupljanja. Ipak, mišljenja je da je dobro što je velik broj mladih nosi maske i pridržava se mjera. "Mladi su interaktivni, bitno je da oni koji se disciplinirano ponašaju povuku i one koji su manje disciplinirani. Sve to može pomoći zdravstvenom sustavu", smatra Markotić.

U svijetu pak raste broj mladih zaraženih koronavirusom zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija ima važno upozorenje; pozivaju mlade da se suzdrže od druženja s ekipom i odlazaka na tulume!

Naime, mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije je da mladi moraju preuzeti odgovornost jer premda su otporniji na virus, šire ga svojim starijim ukućanima.

Foto: Shutterstock

koronavirusmladidruženjakorona

Komentari

VolimZobenePahuljiceSaChiaSjemenkamaIVocem

VolimZobenePahuljiceSaChiaSjemenkamaIVocem

09.08.2020.

kog briga sta baba lupeta

ivan995

ivan995

09.08.2020.

Baba priča istinu pa se vi ljutili il ne..čim se kaze zariste je nocni klub odmah se sere po cijelom stozeru i omalovazava se njihov rad. Koliko god mi govorili mladi su tu problem sve shvacaju olako ne nose maske ne cuvaju sebe, a kamol druge.

09.08.2020.

Ivane a sto si zaboravio na rak i tumor, leukemija i ostale smrtonosne bolesti, to više nitko ne spominje odjednom je korona najsmrtonosnija bolest na svijetu. Nisam ni ja neka ljubiteljica tuluma ali ne može se ovako živjeti da zabranjuju sva živa okupljanja pa poludit ćemo psihički a djeca moraju u školu, roditelji raditi ova online nastava je čista glupost (ja prva priznajem da se tako ne može ništa naučiti). Ako smo naučili živjeti s rakom, upalom pluća, leukemijom, tumorom, sidom možemo i s koronom.

10.08.2020.

Oprosti draga ali ta "baba" govori za tvoje dobro i dobrobit tvoje obitelji, prijatelja i cijele Republike Hrvatske. Ona zna šta govori. Dobro je rekla, a ja se slažem s njom. Opreza nikad dosta...

MasterRoshi

MasterRoshi

10.08.2020.

Kakva je to bolest kad se moraš 50 puta testirat da bi uopće znao da ju imaš?
Nek onda otkažu i krizme, vjenčanja, mise, sastanke etc... Nisu klubovi jedini izvor zaraze.
Mada od te korone nema ništa, samo gledaju do kud mogu ići s dresurom, obična gripa je opasnija od korone.

10.08.2020.

MasterRoshi postoje stoput opasnije bolesti od korone kao što sam gore navela. Tako da treba se naučiti živjeti i s koronom kao i sa svim ostalim bolestima

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

34.472
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!