2

Bi li vas iznenadilo kad bismo vam rekli da su klinci sposobni za strateško razmišljanje (koje uključuje i natjecanje kao i laganje kako bi ‘vodu natjerali na svoj mlin’) već sa 7 godina?

Istraživači sa Sveučilišta u Minnesoti proučavali su 69 klinaca, starosti od 3-9 godina, dok su igrali dvije igre. Djeca najčešće mogu skužiti o čemu i na koji način razmišljaju druge osobe i što ih motivira pa se u skladu s time mogu i strateški ponašati. Sve to savladamo između 6. i 7. godine, objavljuje ABC Science.

Do te dobi također shvatimo da ne moramo nužno vjerovati drugim ljudima, ali i to da ne moramo biti iskreni prema nama samima. Istraživači su ovaj fenomen navali ‘strateškom teorijom uma’.

U prvoj igri djeca su igrala ulogu pošiljatelja paketa ili primatelja. Pošiljatelj naravno zna u kojem se paketu nalaze slatkiši, a primatelj mora pogoditi nakon što mu pošiljatelj pokaže na jednu od kutija. Pošiljatelj smije zadržati slatkiše ako primatelj ne pogodi u kojoj su kutiji, a primatelj ih zadržava ako pogodi točnu kutiju.

U drugoj igri, dijete i ispitivač moraju izabrati pet naljepnica istovremeno. Igrač koji odabere najmanje sličica smije ih zadržati, a drugi igrači gube sve naljepnice.

Do 6,5 godina, djeca razmišljaju kao odrasli dok igraju ovakve igre, objavljuje Medical Xpress.

L.B./izvor: Newser
foto: sxc.hu

razmišljanjestrategijalaganje7 godina

Komentari

13.09.2014.

Sa 7? :) XD Da vi vidite kako djeca od 2-3 godine lažu promijenili bi mišljenje... XD

13.09.2014.

Sa 7? :) XD Da vi vidite kako djeca od 2-3 godine lažu promijenili bi mišljenje... XD

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

33.736
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!