3

Iako treba nositi maske u zatvorenim prostorima ili u javnom prijevozu, gdje god da dođeš ili gdje god da kreneš, možeš naići na one koji to ne rade. Što će biti s takvima u školama?

Vlada je u četvrtak usvojila i službeno odluku o izvođenju nastave u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije. Nastava počinje 7. rujna, istaknuo je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, uz predviđena tri scenarija, koja su već poznata. 'Model A je da su svi učenici u školi uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera. Model B je kombinirana varijanta u kojoj škole sukladno svojim mogućnostima i infrastrukturi mogu organizirati nastavu na način da one škole koje imaju samo jednu smjenu, a takvih je 60 posto, podijele učenike od 1. do 4. razreda ujutro, a od 5. do 8. razreda popodne s čime se smanjuje broj učenika u samoj školi, a da ostale škole koje ne mogu osigurati propisanu distancu i nošenje maski mogu izdvojiti učenike da je dio u školi, a dio online. Model C je u slučaju da epidemiološka situacija bude takva da Vlada proglasi lockdown i predviđa nastavu online', istaknuo je Fuchs dodavši kako je jednako tako i na visokom učilištima, piše 24sata.hr.

'Vlada naređuje da su sve visokoškolske ustanove dužne ispoštivati epidemiološke mjere, kao i svi ostali građani, ali su slobodne organizirati rad sukladno akademskoj slobodi', poručio je. Što s djecom i nastavnicima koji ne žele nositi maske? Fuchs poručuje kako Ministarstvo nije propisalo sankcije jer 'nismo policijska država', ali je naglasio kako će učenik koji odbija nositi masku biti tretiran kao da krši pravila ponašanja propisana u školi, isto kao da je pošarao zid u školi.
'U tom slučaju će se ili pozvati roditelji ili će ga se poslati doma ili nešto takvoga. Ravnatelj ima mogućnost da kaže da remete radnu disciplinu. Oni učitelji koji ne mogu nositi maske iz nekog razloga, postoje i alternativna rješenja, vizir', rekao je, kako prenosi 24sata.hr.

Foto: Shutterstock.com – Maridav/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Povratak u školu kroz 10 GIF-ova: Smiješno, ali realno dočaravaju kako to izgleda ove godine

Back to school na Hej! kanalu: Idemo u shopping za povratak u školu sa Sebastijanom!

Sva pravila o novoj školskoj godini: Tko nosi maske, kako će se sjediti u učionicama, kada počinje nastava

školaškolska godinaback to schoolmaskekoronavirussankcije

Komentari

Dina55

Dina55

07.09.2020.

jebale vas maske, neka mi dodje nakon 8 sati smjene, neka mi uzme bris s nje i posalje ga na analizu pa ce vidjeti koliko bakterija se razvilo na njoj, a da ne spominjem na sta mi lice izgleda nakon mjesec dana, kao da sam u 5. osnovne..

07.09.2020.

Romana, ako maske štite zašto je potrebno držati razmak? Ako razmak štiti zašto je potrebno nositi maske? Mućni malo glavom.
Neće nas ubit korona nego glad koja nas čeka nakon ovog.
Bogati postaju još bogatiji a siromašni još siromašniji. Osjetit ćemo mi ovu koronu, ali najviše po džepu.

MandaFlasarka

MandaFlasarka

07.09.2020.

Razlika od nošenja i nenošenja maski je nebo i zemlja.
Danas nam je profesor pričao o tome.
Kad zaražena osoba ne nosi masku, a nezaražena nosi, mogućnost je nekih 70% zaraze, a obrnuto (ako zaražena nosi a nezaražena ne nosi) mogućnost je 5%. Ako i zaražena i nezaražena osoba nose maske (i poštuju razmak valjda) onda je mogućnost jako niska, oko 1%.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.446
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!