4

Znate li da unutar zemalja Europske Unije svake godine nestane 250.000 djece, svake dvije minute jedno dijete? U Republici Hrvatskoj, prošle godine iz obiteljskog doma udaljilo se 528 djece, a iz odgojnih ustanova 1247, što ih svrstava u najrizičniju skupinu djece, potencijalnih žrtava raznih oblika zlostavljanja.


foto: logo Međunarodnog dana nestale djece

Svake godine, 25. svibnja, u znak nade za svom djecom za kojom se još uvijek traga te u znak sjećanja na svu djecu koja nisu nikada pronađena, obilježava se Međunarodni dan nestale djece kao podsjetnik da sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo.
U svrhu borbe protiv fenomena nestale djece, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodi posebnu telefonsku liniju 116000 – nacionalni broj za prijavu nestale djece i time pruža jednu bitnu uslugu građanima Republike Hrvatske radi zaštite njihovih najmlađih sugrađana.Također, Centar je pokrenuo i nacionalni registar nestale djece www.nestaladjeca.hr koji neprestano izmjenjuje informacije o trenutno nestaloj djeci, kao i aplikaciju „Nestali na dlanu“ čija je svrha brže i efikasnije prijavljivanje nestanka djeteta, ali i lakše dojavljivanje informacija vezanih za prijavljeni nestanak djeteta.

Zadnji slučaj nestale mlade osobe je 16-godišnji Jakov Adamek iz Samobora koji je nestao prošlog petka, 23. svibnja. Zadnji put je viđen pred srednjom školom u Samoboru oko 13 sati, kako kaže njegov prijatelj Marko Čermauš.

Policija je pokrenula potragu, a u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba navodi se da se Jakov udaljio s adrese Miroslava Krleže bb u Samoboru, uz riječi da ide u školu. Nakon toga više nije viđen.

nestaladjeca.hraplikacija 'Nestali na dlanu'djeca i mladiCentar za nestalu i zlostavljanu djecu25. svibnja

Komentari

25.05.2015.

Nažalost Jakov je nađen mrtav

Ana_sostar

Ana_sostar

25.05.2015.

EllaRose14 stvarno ?

25.05.2015.

da...nađen je u subotu :/

25.05.2015.

Aha...

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.149
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!