0

Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto). Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 3.A razred (najbolji razred ikad).

Petak. Današnji petak. Dan za tinejdžere i povišen krvni pritisak.

Europski dan bez automobila. Dan kada je rođen Ivan Aleksejevič Bunjin. Dan kada je do kraja godine ostalo sto dana. Nema veze što Bunjin nije tinejdžer koji je vozio automobil i imao urednu sobu i što možda nije znao za povišen tlak i to da 81-6+25 je 100 dana do kraja godine. Nema veze što za njega ne znaš. Ne znam ni ja. Možda je sramota, a možda razlog za dobru frekvenciju disanja. Iako vjerujem da nakon što si pročitao/la/blabla oksimoron uredan tinejdžer imaš ubrzano disanje. Možda od šoka i ne dišeš. Kreni disati, zaboravi raskošnu skromnost i nastavi čitati jer priča se da te ostatak jako zanima. Možda saznaš i od koga sam to čuo.

via GIPHY


Urednost nema veze s uredom, barem danas. Čistoća ima veze s čišćenjem, ali ne s predbračnom čistoćom. Danas ništa nema veze ni s čim.
Pa tako kažu da ni naše razmišljanje nema veze sa zdravim razumom. Možda to samo meni kažu, uz dodatak iz palete otrcanih uvreda. Nema veze. Većinom kažu da su tinejdžeri najneurednija dobna skupina i skupina koja je najmanje zainteresirana za čišćenje. Naravno, sve je to generaliziranje i globaliziranje i stereotipiranje i etiketiranje. Ima tinejdžera i koji su ovisni o čišćenju i koji su preuredni. Ja ne znam ni jednoga osim mene. Zapravo, ne znam ni sebe jer u čišćenje se ne ubraja podizanje WC-daske i brisanje tenisica nakon kiše (Ček, štaa? Tko to radi?) i poneko pranje poda od ustajalog džema. Ako se računa, onda sam upoznao i sebe.

Ja jednostavno ne vidim smisao u namještanju kreveta jer ću ionako ponovno leći u njega.
Ne vidim smisao u slaganju ladica jer će ionako kasnije biti neuredne, koliko god da se trudiš. Ne izmišljaj sada da je tvoja ladica uredna. Svi tvoji imaginarni prijatelji, baš poput mojih žive tamo u nelegaliziranim nastambama. Ne vidim smisao u peglanju, tj. glačanju da ne ispadnem neuredan i u književnom izražavanju, kuhinjskih krpa. Svaka krpa se svejedno kasnije pogužva. Ne vidim smisao u brisanju crnih pločica jer na njih padne prašina prije nego li te golub zalije nuždom. Ne vidim smisao ni u korištenju posebno šampona za kosu, a posebno gela za tuširanje. Sve je to šampon. Sve se to pjeni. Opran bilo čime od toga mirišeš. Uostalom znači li naziv gel za tuširanje to da ga u kadi ne smiješ koristiti, ako se želiš kupati? Postoji li gel za kadiranje? Nakon svega ovoga ispada da mi trebaju dioptrijske naočale jer ništa ne vidim.

via GIPHY


Nakon ovoga bi moja mama rekla: „ Ne vidim ni ja smisla u puno toga, pa tko me pita?“ ili „ Najlakše se praviti mutav i biti lijen!“.
Ne želim ja ovdje promovirati lijenost i hedonizam jer sam siguran da ima ovdje i Teen385-ovaca koji su uredni, ali nisi uredan samo ako sve pobacaš u ormar i moliš krunicu ispred da ga netko ne otvori jer će sve ispasti i zapališ mirisnu svijeću i poškropiš sobu sredstvom za čišćenje masnih mrlja s pećnice iliti Rernobrisom. Superpedantne osobe najčešće postanu okupirane samo perfekcionističkom čistoćom, pa zaborave očistiti crno ispod noktiju. Za neka zanimanja je uistinu potrebno biti uredan i čist jer bi u suprotnom to izazvalo kaos. Kao na primjer u ovom mojem nesuđenom zanimanju medicinskog tehničara. No, da se ja vratim na temu urednosti nas tinejdžera, te kobne generacije.


Realno nitko od nas nije toliko neuredan da se ujutro ne može ustati kretati po sobi normalno do kupaonice, ali u očima roditelja smo kao puknute vreće za smeće koje se vuku kroz kuću i ostavljaju nečisto iza sebe.

Jednostavno nama se većina zapravo ne da čistiti i slagati, a ne da ne znamo i da smo nesposobni. Ja sam onaj tip koji počisti na kraju tjedna kada mi soba izgleda poput Hirošime nereda. Meni je to ok i mislim da je ispravno. Slažeš se i ti sa mnom, je li tako? Samo kimaj glavom jer se ne bih čudio da je moja mama ugradila senzore koji prate Vaše reakcije na moju navodno lošu odluku. Sve je moguće.

via GIPHY


Čitajte novu kolumnu u petak! Ako imate nekakve specifične tematske želje, napišite ih u komentar. Ali u onaj čisti i uredan komentar, nemojte bez veze zaprljati taj prostor. Read, clean, cry! Nasmij se sada.

Foto: Giphy/Shutterstock

Alen Žigić


Pročitajte i ostale Alenove kolumne:

Nitko nije talentiran za sve – pitanja uz pomoć kojih možeš otkriti svoj skriveni talent

Tipovi ljudi koji nam dolaze u goste - koji ti najviše idu na živce?

Sedam tipova učenika na najgori dan u godini, prvi dan škole – koji si ti tip?

stereotipčistoćaurednostAlen Žigićetiketa iskrenostikolumnatinejdžeri

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

O autoru...
Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto).

Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 4.A razred.

35.889
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!