0

Ja sam Alen,Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto). Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 3.A razred (najbolji razred ikad).

Novi je tjedan. Vrijeme je za novu kolumnu. Vrijeme je za novu stranicu u vašemu životu. Razmišljajući neki dan o manama i vrlinama, sjetio sam se jedne mane, koja je zajednička svim ljudima. Ta mana ima osam slova. Mana nosi naziv - ovisnost.

Ovisnost je podložnost nekoj lošoj navici, koje smo i sami svjesni, no ne možemo prestati s time. Tako sam ja odlučio saznati koliko smo mi tinejdžeri ovisni i o čemu najviše. Napravio sam online upitnik i u trenutku pisanja ove kolumne,sudjelovatelja je 81.

'Ovisan sam i to o cigaretama i društvenim mrežama i mobitelu'Lagao bih kada bih rekao da nisam ovisan ni o čemu. Jesam, ovisan sam i to o cigaretama i društvenim mrežama i mobitelu. Ako ovo čita netko stariji vjerojatno mu se po glavi vrti pitanje : 'Kako ti možeš biti ovisan o cigaretama kad nemaš 18 i nemaš ih gdje kupiti, Alene? ' Imam odgovor i na to pitanje. Svi vi koji to pitanje postavite, vjerujte živite u zabludi jer je u današnjici sve svima dostupno, nažalost.

O čemu je najviše ovisna teen generacija?

U anketi koju sam proveo sudjelovale su dobne skupine od 11 do 20 godina. Najviše je sedamnaestogodišnjaka, zatim osamnaestogodišnjaka, potom šesnaestogodišnjaka ,a samo jedna osoba ima 11 i dvije osobe imaju 20. Dakle, sudjelovala je osoba koja ima samo godinu više od broja prstiju na ruci.
To nam pokazuje da mladi vrlo rano ulaze u svijet ovisnosti.

Najčešće zbog ranog pravljenja profila na društvenim mrežama, koje se na prvu čini bezazleno, no kasnije postane prava ovisnost. 40% ispitanika je ovisno o mobitelu, 25% o društvenim mrežama, 18 % je ovisno o cigaretama i/ili drogama i/ili alkoholu, dok samo 9% nije ovisno ni o čemu. Od preostalih 8%, 1% ih je ovisno o tračevima, a 7% o nečemu drugome (igre, hrana, nogomet, glazba, spavanje).Ova statistika se odnosila na najveću ovisnost. Sljedeće pitanje je bio odabir neke druge ovisnost, osim najveće. Kada se to zbroji i preračuna ispada da je 21,5% ispitanih osoba ovisno o cigaretama i/ili drogama i/ili alkoholu. 33% je ovisno o društvenim mrežama, a 29% o mobitelu, o tračevima 8% , a ni o čemu više 22,4%. Postotci premašuju 100% zbog višestrukog odabira. Ova statistika je zaista poražavajuća.

'Nisam se uopće nadao niti mislio da je čak toliko mladih ovisno'

Čitajući malo po internetu, naišao sam na podatak da su sklonije ovisnostima osobe koje ne idu na fakultet i/ili su završile samo trogodišnju srednju školu. Odlučio sam postaviti i to pitanje. No, rezultati moje ankete ovu rečenicu pobijaju.

Dakle, 55% anketiranih osoba je pohađalo ili pohađa četverogodišnju srednju školu, 19% medicinsku (5-godišnju), a samo 14% trogodišnje srednje obrazovanje. 12% ispitanika je još uvijek osnovna škola.
To je prevelik postotak jer velika većina njih je ovisna o cigaretama ili mobitelu, dakle dijete koje još nije niti iskusilo stres upisivanja u srednju školu je ovisno. U srednju će, dakle, doći kao ovisnik. Što se tiče fakulteta, čak 55% planira upisati fakultet, dok 17% smatra srednju školu svojim najvećim dostignućem i ne želi nastavljati školovanje. 24,5% je neodlučno po tom pitanju, a 3,5% ih je već na fakultetu. To je još jedan dokaz da ovisnosti nemaju velike veze s obrazovanjem. Sljedeće što me zanimalo je uzrok ovisnosti.Dakle, zbog čega najviše adolescenti postaju ovisni?

 40% ih je odgovorilo da su postali ovisni zbog vlastite želje za time, 24% je postotak uzroka društva. Najčešće se literaturi navodi da mladi postaju ovisni zbog pritiska vršnjaka tj. društva, no u mojem upitniku to i nije glavni uzrok. 24% iznosi broj onih koji ne znaju uzrok ovisnosti, 5% je ovisno zbog nekih problema. 7% je ovisno zbog nekog drugog razloga (škola,dosada,posao).

 Od nekih osoba jednostavno se zahtjeva 'ovisnost' jer se bave takvim poslom (online poslovi). Kada sam saznao uzrok, zanimalo me jesu li ikada imali problema zbog svoje ovisnosti. 55% nije imalo nikakvih problema,dok 45% je nailazilo na probleme. Ovo nam pokazuje da je podjednaka šansa da ćete naići na probleme kao i da ćete ih izbjeći. No, najviše me (vjeruje i vas) zanimao podatak o tome koliki postotak njih želi prestati odnosno nastaviti s ovisnosti.

Tko želi prestati biti ovisan o nečemu?Tu sam dobio dosta podjednake rezultate. 32% mladih ne želi prestati s ovisnosti, dok 31% želi. 37% je po tome pitanju nesigurno u svoju odluku. To nam govori da je na to pitanje vrlo teško dati odgovor jer su mnogi još nesigurni po pitanju štetnosti. To mnogo ovisi o pojedincu i njegovoj volji i želji za prestankom. Tako da su odgovori na ovo pitanje vrlo individualni.

Ovdje se nalazi mnogo postotaka. Možemo zaključiti da su mladi skloni ovisnostima i ovisni su, najviše o mobitelima i često ne znaju uzrok tome, iako je ponekad to stvarno njihova želja. Obrazovanje nema veze sa sklonošću ovisnostima, a prestanak odnosno nastavak konzumiranja je vrlo individualan. To bi bio nekakav sažetak svega. Većina ljudi bi tu završila sa svima, no kako sam ja oduvijek drugačiji i crna ovca u svemu, ja ovdje nisam stao. Otišao sam korak dalje i zamolio ih da mi opišu svoju ovisnost. Ovo su neki od odgovora:

'Spavam svaki dan po više puta.'

'Mislim da su mladi ovisni o mobitelu i računalu i tamo igraju nasilne igrice pa i sami postaju nasilni.'

'Prekinula bih sa svojom ovisnošću samo u slučaju da ostanem trudna. '

'Ne obavezno lajkanje, već jednostavno skrolanje po naslovnici, bilo Fejsa, bilo Instagrama i 100 puta refresham iako znam da se u toliko kratkom roku nije ništa novo objavilo. I na Instagramu stalkanje obavezno. '

'Većinom je to dopisivanje,mobitel mi je 24 sata u rukama.'

'Glazba i mobitel me opuštaju od stresa zbog škole i učenja.'

'Konstantno sam na mobitelu i jednostavno se ne mogu maknuti. '

'Kada kupim kutiju ona mi traje cca 2 dana, ne pušim puno ,ali ne bih mogla zamisliti kavu bez cigarete.'

'Već sam imun na veće količine alkohola zbog dugotrajnog konzumiranja,svaki izlazak ili bilo kakvo druženje ne prolazi bez alkohola. '

'Pratim modne trendove i čitam citate na Instagramu. '
Ova anketa nam ne bi trebala služiti samo kao podsjetnik na to koliko mladih je ovisno i kao jednostavni statistički prikaz. Moja želja je da iz ove ankete naučimo i shvatimo da smo pretjerano ovisni te da poradimo na tome, kako bi izbjegli ovakve rezultate za dvije ili tri godine. Pokušajmo svi zajedno shvatiti da je svaka ovisnost štetna na svoj način.

Pokušajmo se postepeno odviknuti naših loših navika.


Poradimo na sebi i postanimo ovisni o našim vrlina i usavršavajmo se do kraja života. Istina, prestat ćemo s nečime, a možda sutra početi s nečime drugim. No, ako se već ne možemo odviknuti od svih ovisnosti, onda bi barem trebali izabrati 'manje zlo'. Najvažnija je naša volja, nemojmo dozvoliti da cijela teen-generacija dobije naslov najovisnijih tinejdžera u povijest, pokrenimo se. Jedna osoba možda ne čini razliku, no mnogo puta nam je dovoljna motivacija druge osoba kako bi i sami počeli s time. Budimo motivacija drugima. Vjerujmo u sebe i živimo svoj život, ali na najzdraviji mogući način.

Foto: Shutterstock/Giphy

Alen Žigić

Pročitajte ostale Alenove kolumne:

Hejteri svuda oko nas: 'Zar nije tužno da imamo potrebu stalno vrijeđati?'

Ples do jutra, cuganje ili kauč i krevet - koji si ti tip?

Svaka škola ih ima - vrste profesora za koje svi znamo


Alen ŽigićkolumnaEtiketa iskrenostiovisnost

O autoru...
Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto).

Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 4.A razred.

36.183
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!