1

Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto). Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 3.A razred (najbolji razred ikad).

Žene i muškarci . Dječaci i djevojčice. Bake i djedovi. Mnogo sličnosti, a toliko različitosti. Vječno se raspravljalo o tome koliko su muškarci različiti od žena, to jest žene od muškaraca. Uvijek su se potezala pitanja o podrijetlu različitih spolova.

Tako je jedna teorije da su muškarci s Marsa, a žene s Venere.

To je vrlo moguće jer doslovno ponekad se svi zapitaju je li drugi spol uistinu s drugoga planeta. Posljedica takvog razmišljanja je često rečenica: 'Svi muškarci su isti!' ili ako se to isto razmišljanje vrti u muškoj glavi: 'Ma, sve žene su iste.' Primjere drugačijeg razmišljanja možemo pronaći u svakodnevnim situacijama, danas ću navesti samo neke od njih. Vjerujte, svi ćete se u njima prepoznati.Koliko smo samo puta čuli rečenicu da su svi muškarci isti.


 To je toliko raširena rečenica, da će uskoro na svim udžbenicima umjesto imena muškog autora stajati samo natpis muškarac jer su svi isti, pa nema smisla tipkati ime i prezime. Ne znam ni zašto se toliko raširila ta rečenice jer stvarno nije istinita. Nije ni svinjetina, ni piletina ista. Sad kužim, svinjetina i piletina su ženskog roda, pa zato nisu iste. Čekajte, pronaći ću primjer nečega u muškom rodu. Evo, ormar i stol nisu isto. Zapravo, većinom su od istog materijala. Okej, još ću stvarno početi vjerovati u tu rečenicu. E da, pa i muškarci i žene su od istog materijala, ali nisu isto. Sad ozbiljno, nisu svi muškarci isti jer da jesu onda bi svaki imao karijeru modela, a fizički nismo svi jednaki, kao ni psihički. Mislim svaki muškarac ima pločice, ali se odluči poput mene zaštititi ih salom, kako ih ne bi svi gledali. Što je logično kao i granica mora sa Slovenijom. Istina je da većina muškaraca razmišlja slično kada razmišlja o ženama, ali opet ne razmišlja isto.

Cure, vjerujte, ako vas jedan muškarac povrijedi ne mora značiti da će i drugi.
Ako vam zapadne jedno pileće krilce u dišnom sustavu, ne mora značiti da će i drugo.


Što se tiče rečenice da su sve žene iste.


To rijetko koji muškarac kaže jer nekako djeluje kao da ima više 'vrsta' žena nego muškaraca. To isto ima smisla jer kada pogledaš saborske zastupnike svi su u skoro istim odijelima, ali zato svaka saborska zastupnica izgleda drugačije. Fotografije stavljate u više različitih efekata. Sređujete u više programa za uređivanje, naravno ovisi o svakom pojedinačno, ali generalno gledajući to je tako, dok je muškarcima možda jedan efekt jedino dostignuće za fotografiju. No, to baš i ne mora biti tako, pogotovo u današnje vrijeme. Također, prije nego li krenem u dokazivanje različitosti i poneke sličnosti u jednakim situacijama, htio bih prokomentirati i slučaj pjevačice Lidije Bačić i spisatelja Brune Šimleše. Dakle, Šimleša je napao Lidiju kako je loš primjer djeci jer stalno objavljuje fotke s mora na kojima pokazuje svoje atribute. Donekle je spisatelj i kolumnist u pravu jer znamo koliki je utjecaj društvenih mreža na mlade, no s druge strane je pokazao zapravo svoje gledanje na te fotke i pokazao je da jedino na njoj što vidi su njezini atributi.

Time je pokazao to što mnoge žene smatraju za muškarce- primitivnost. Gledanje na ženu kao na seksualni objekt ili komad mesa s grudima i gluteusima. Nekako gluteusi zvuče bolje od stražnjice, pa zato. Pjevačica Bačić mu je sastavila dosta dobar odgovor tj.odgovore na tu provokaciju i svojim opisima na fotkama i tu je ona ispala Mišo Kovač, a on statist iz Mišinog spota. Ona je krenula s „provokacijama“ i kasnije je kao Mišo na koncertu digla ruke od svega, a opet podignula prašinu oko svega, dok je Bruno ispao statist jer je samo upao na kratko u tu cijelu priču i ispao negativac, bez da ga se puno pitalo jer ipak imao priliku u kolumni o svemu se izjasniti. Poruka svega toga je da će uvijek biti muškaraca koji će na vas gledati kao na objekt, ali to ne znači da je svaki takav jer ni Lidija nije nigdje napisala da su svi muškarci isti nego je samo prokomentirala gospodina Šimlešu osobno jer je s njim  imala konflikt. No, da sada krenem na zabavniju stranu muško-ženskih svjetova.

Česta situacije gdje se pokaže koliko su žene i muškarci različiti je to kako se oni vide u zrcalu.

Žene se uvijek vide kao debele i ružne, uvijek pronađu neku nepravilnost. Dok muškarci sebe vide kao pravog frajera, još ako su taj dan bili u teretani ili trčali jedan kilometar, odmah na sebi vide masu, iako imaju 50 kilograma s krevetom, koji ima visoko uzglavlje. Također, ako imaju 100 kilograma, oni se vide kao taman građeni i uvijek si izgledaju muževno, bez obzira stajali pred zrcalom u plavim boksericama na bijele cvjetove. Tu nema nikakvih sličnosti.Sljedeća situacija, koja pokazuje različitost muškaraca i žena je odlazak kod frizera.


Muškarcima je odlazak kod frizera poput odlaska u pekaru po svježi kruh, rutinska stvar. Dok je kod žena to točno isplanirana aktivnost toga dana. Također, muškarci se ošišaju i to se vidi i plate nekih 30 kuna, dok se žene bojaju, šišaju, peglaju i još usput kupe neki proizvod i to plate 800 kuna, a izgledaju jednako kao i prilikom ulaska u frizerski salon, jedino što sada u ruci imaju vrećicu s kupljenim proizvodom. Ovdje također, nema ničega zajedničkog između muškaraca i žena.Situacija prekida je jedna od zanimljivijih.


 Na primjer Marija i Đuro su zajedno. Marija odluči da je više ne voli Đuru jer ga ne voli i ima ružno ime. Dođe kod Đure, kaže mu da prekida s njim, ali ga voli i da je sigurna da će on naći bolju. Đuri krene suza iz lijevog oka jer na desnom ima konjunktivitis  i pita se kako će nastaviti bez nje. Marija ode kući. Đuro ode kod prijatelja igrati PS4 i kaže mu da je on ostavio curu. Prijatelj sav sretan zbog njega kaže da je to najispravnije odluka, usput mu nabaci da mu se ta Marija nikada nije ni sviđala. Marija isto za prekid kaže prijateljici. To je valjda jedina sličnost jer oboje govore istu stvar, iako Đuro laže i nemoj biti kao Đuro, a Marija govori istinu, ako hoćeš budi kao Marija. No, zato će Marija prvih tjedana dana patiti i kasnije uživati u slobodi, a kod Đure je obrnuto prvo će se veseliti slobodi, a onda tek patiti i pitati se zašto ju nije zadržao. Većina muškaraca je kao Đuro, većina žena je kao Marija. Odijevanje je situacija gdje se pokaže različitost žena i muškaraca.

Žena stoji pred ormarom sat vremena i uvijek kaže kako nema što obući. Dok se muškarac ustane, otvori ormar u kojem ima 2 majice i jedna hlače, uzme majicu s manje mrlja i obuče se za minutu. Najzabavnije je što žene stvarno uvijek govore kako nemaju što obući i mnogo njih sat vremena stoji pred ormarom i bira kombinaciju. Doslovno u 18.00 kaže da se kreće spremati u 19.00 nije gotova,također javi i prijatelju ili dečku u 18.00 da se krene oblačiti jer u 19.00 krećete negdje, a on je u 18.58 krene oblačiti i bude gotov do 19.00.Primjer različitog funkcioniranja je i red ispred ženskog WC-a i red ispred muškog toaleta.

Pred ženskim WC-om je uvijek gužva, dok pred muškim bude šok, ako jedna osoba čeka i već krene psovanje državi i manjku WC-a. Žene ponekad 20 minuta stoje pred WC-om i još bude gužva. Prednost muškaraca je što obavljaju nuždu stojećki, pa često to obave i pored WC-a, a ženama je glupo čučnuti kod nekog grma. E da, to mi isto nije jasno , kako muškarci uvijek mokre gdje stignu, a žene samo u toaletu. Hmmm, istražite pa javite.Ima još mnogo situacija u kojima se vidi da su žene i muškarci skroz različiti, poput biranja šampona (muškarci odaberu neki koji liči na prošli, dok žene gledaju aroma, popularnost, učinak na kosu, dizajn i ostalo), no neću dalje ni nabrajati.

 Slobodno i vi napišite, ako se sjetite neke situacije u komentare ili meni na Instagram ( @alen_zigic).


Uživajte do sljedećeg tjedan i ako ste muško ne budite kao Šimleša ili Đuro, ako ste žensko ne bude ženska Šimleša nego budite istinita Marija. <3

Foto: Instagram/Giphy/Brightside.me

Alen Žigić

Pročitajte još:

Ljeto - carstvo znoja ili kraljevstvo hedonizma?

Moda 21. stoljeća – doba modnih blogerica, muških haltera, chokera, poženitisa i bakinih papuča

Vrijeme je da odrasteš - svaka osoba mora biti sama sebi idolAlen ŽigićkolumnaEtiketa iskrenostimuškarcižene

O autoru...
Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto).

Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 4.A razred.

36.511
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!