0

Maturantica, riječanka i kolumnistica. Svi smo mi vodili svoje dnevnike, neki od nas možda još uvijek vode. Ja ću krenuti korak dalje i voditi svoj dnevnik ovdje. Što me veseli? Što me muči? Koje pjesme slušam i koje filmove gledam? Samo nastavi čitati i saznaj sve o meni, uz nadu da ćeš saznati i nešto o sebi...
P.S.
Mama, nemoj čitati, ovo je i dalje moj dnevnik!


Mislim da svi koji čitate ovu kolumnu iz tjedna u tjedan (i na tome sam vam jako jako zahvalna <3 ), znate da sam ovaj mjesec polagala ispite državne mature. Bio je to jedan jako stresan period, ali danas je napokon gotovo! U točno 14.00 sam polagala zadnji ispit, i to je bio onaj iz talijanskoga jezika.

I zato je pjesma ovog tjedna:Ljudi, moje je ljeto napokon počelo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Šalim se, nije ništa počelo dok ne dođu rezultati mature i ne završe upisi, ali sad barem imam par dana predaha... No, tebe ne zanima ništa od toga, nije li tako? Zanima te što je ustvari ta DRŽAVNA MATURA, s kojom nas profesori bombardiraju još od prvog srednje.Prvu maturu sam pisala baš na prvi dan kad su počinjale, tako da mi nije imao tko reći kako to funkcionira.


Znala sam samo da se moram pojaviti najkasnije 15 min prije ispita pred učionicom, da moram imati svoju osobnu i da ne smijem imati basically ništa drugo. Morali smo skinuti apsolutno sve što bi nam moglo pomoći u prepisivanju, pa čak i satove - ne samo one nove, tipa iWatch, nego baš sve satove... Ne znam kako bi mi to moglo pomoći, ali ok, ajde. Skinuli smo i satove.O sadržajima samih ispita neću previše pisati jer mislim da je skroz subjektivna stvar - nekome je bilo teže, nekome lakše, tko sam sada ja da kažem "E OVO JE BILO BAŠ LAGANO", samo zato jer sam ja znala?!

Radi se o ispitima koji se odnose na gradivo 4 školske godine, tako da sreća igra dosta veliku ulogu.

Ako te  zadesi gradivo koje si baš super obradila s profesorom, bit će ti lagano, u suprotnom slučaju... Što da ti kažem, eci-peci-pec!Moving on...

Mislila sam da će mi najnapetiji biti prvi tjedan, jer sam imala dva izborna jedan za drugim, ALI, zahvaljujući koordinatorima iz Splita, to ipak nije bilo tako. Mislim da ne postoji osoba koja nije čula za dramu oko odgode ispita, ali evo, za one koji su nekako uspjeli izbjeći to, kratki sadržaj (prvi koji pišem, a ne čitam).

Ispit se trebao pisati prošli tjedan, ali kako su u jednoj splitskoj školi zabunom podijelili ispitne vrećice s ispitom, umjesto one sa zadatkom za esej, sve je bilo kompromitirano te su se tiskali novi ispiti, koji smo pisali jučer.

Nekima je to odgovaralo jer su imali tjedan dana više za naučiti sve, a nekima je predstavljalo veliki problem jer je ispit odgođen na dan kad počinju prijemni ispiti na raznim fakultetima, a i kad se pišu ispiti iz materinskih jezika.Da ne duljim, samo ću reći da sam bila jedna od ovih kojima NE odgovara, jer sam trebala jučer pisati ispit iz materinskog jezika, koji sam na kraju pisala danas u točno 14.00h.

Ovo je prouzrokovalo velik broj raznih objava u 'čuvenoj' grupi Maturanata 2016/2017, jer ljudi ne znaju da kad se piše drugi materinski jezik, bude čak i gore nego za hrvatski, jer učimo jako detaljno npr talijansku književnost. Ali nema veze, bilo pa prošlo...

Što se tiče koordinatora u Splitu... Na ispitnim vrećicama piše velikim tiskanim slovima ESEJ ili ISPIT, i stvarno mislim da NIJE toliko teško PROČITATI PAŽLJIVO par riječi koje nekome mogu promijeniti život.Za sam kraj, iako sam rekla da neću pričati o tome jesu li ispiti bili lagani ili teški, mislim da moram reći da je prvi predviđeni test iz hrvatskog bio puuno lakši od ovoga koji smo mi pisali, ali samo zato jer su tekstovi na kojima se radilo bili većinom oni koji se čitaju u četvrtom razredu.

Što nas je čekalo u novoj ispitnoj knjižici? Homerova Odiseja i još nekolicina tekstova koji se čitaju u prvom razredu. Predivno, znam.

Sve u svemu, drago mi je da je gotovo jer se sad mogu napokon vratiti normalnom životu - čitanje omiljenih knjiga, druženja s prijateljima (a da ne pričam stalno o maturi), izlasci, povratak na posao, i uživanje u ljetu! Ovo će biti definitivno najduže ljeto ikada, a onda jednostavno i mora biti najbolje ikada, slažeš li se?Jesi li i ti pisala maturu ove godine? Kako ti je bilo? Ako nisi, što misliš o svemu tome?

Uživaj i iskoristi maksimalno dane koji slijede, budi vesela i nasmijana, a mi se čitamo i sljedećeg tjedna!

P.S.- poseban tribute Ivanu Mariću. Oni koji ne znaju o kome je riječ, pročitajte OVDJE.
 
Foto: Ana Šoda/Giphy

Ana Šoda

Pročitajte i ostale Anine kolumne:

Obožava S.A.R.S, voli Napolitanke i čim završi državna matura počinje gledati seriju '13 razloga zašto' - upoznajte našu kolumnisticu Anu

Vrijeme je za odraslo ljeto – savjeti kako i gdje pronaći cool posao

Ljeto je sve bliže, a ti sanjaš o bureku i pizzi - jesi li spremna za plažu?Ana ŠodakolumnaČokoladapizza i jednorozidržavna matura

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

O autorici...Brucošica, riječanka i kolumnistica.

Svi smo mi vodili svoje dnevnike, neki od nas možda još uvijek vode. Ja ću krenuti korak dalje i voditi svoj dnevnik ovdje. Što me veseli? Što me muči? Koje pjesme slušam i koje filmove gledam? Samo nastavi čitati i saznaj sve o meni, uz nadu da ćeš saznati i nešto o sebi...

P.S. Mama, nemoj čitati, ovo je i dalje moj dnevnik!

35.991
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!