Slika nije pronađena

Čini se kako je danas nemoguće živjeti bez društvenih mreža. Mnogi su već toliko ovisni da sve što rade moraju podijeliti na društvenoj mreži.

Dvije najpopulanije su, dakako Facebook i Twitter, no postoji i mnogo manjih, ali jednako primamljivih društvenih mreža.


Istraživanje Gfk kaže da su Hrvati sve veći korisnici društvenih mreža pa tako 64 posto internetskih korisnika u našoj zemlji koristi društvene mreže, dok je na kraju prošle godine ova brojka iznosila 57 posto.

Nadalje, društvene mreže više koristi muška populacija, njih  67 posto, dok ih koristi 62 posto ženske populacije. Najveće su razlike u korištenju Facebooka i drugih mreža vidljive po dobi pa tako Facebook koristi 88 posto internetskih korisnika u dobi između 15 i 17 godina, čak 92 posto njih između 18 i 24 godina te 80 posto korisnika starosti između 25 i 34 godine.


Nadalje, 48 posto ljudi koristi Facebook ili Twitter prije spavanja.
Ove dvije društvene mreže 42 posto ispitanika koristi i kako bi saznali jutarnje vijesti, od toga je njih 16 posto ispod 25 godina.

Više od polovice ispitanika, njih 56 posto ne može izdržati, a da ne provjeri Facebook barem jednom u toku dana. Posebno su ovisni mlađi od 25 godina jer njih čak 18 posto ne može bez Facebooka dulje od nekoliko sati.

Zašto su društvene veze toliko popularne? Mnogi kažu kako je glavni razlog ubrzani način života zbog kojeg se sve manje susrećemo u četiri oka. Međutim, ipak sve nije tako jednostavno. Naime, na društvenim mrežama skrivamo se iza svog nadimka pa čak i lažne fotografije, možemo komentirati bez da se zna tko je što rekao, možemo biti duhovitiji, manje opterećeni. Mnogi kažu da upravo u ovome leži cijela popularnost društvenih mreža.

Jesi li i ti ovisan/na o društvenim mrežama? Čim se ustaneš provjeravaš što ima novog na tvojoj stranici? Na društvenoj si mreži više od sat vremena svakog dana? Stalno obnavljaš statuse? Već svi znaju da je do tebe najlakše doći preko društvene mreže? Ako je odgovor na ova pitanja 'da' – onda si itekako ovisan/na o društvenim mrežama.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

internet društvene mreže Istraživanje

Još vijesti