Slika nije pronađena

Prvo ljetovanje s ekipom san je svakog klinca, prvo odvajanje od roditelja, samostalnost, ludi provodi, buran noćni život… Sloboda! Roditelji, s druge strane, to ne vide na taj način, traže točne adrese, brojeve telefona i slične podatke kako bi stalno bili u kontaktu s nama… Ah ti roditelji, uvijek se brinu! No, kako se roditelji ne bi trebali brinuti, preporučujemo vam nekoliko destinacija za najluđe ljetovanje u skladu s vašim godinama.

MLAĐIMA OD 20 - Preporučujemo viksu ili apartman na Jadranu nekog frenda iz društva. Ta je opcija najsigurnija, smještaj vam je zagarantiran, uvijek ćete imati gdje prespavati, hladnjak koji je skoro uvijek pun, okruženi ste samo ljudima koji vam odgovaraju, i naravno, taj je smještaj najjeftiniji!

A uz sve to, roditelji neće gnjaviti svakih pola sata pitanjima: Jesi li gladan? Ponašaju li se svi lijepo prema tebi? Paziš li da ne izgoriš na suncu? Ludi provodi u viksama svima ostaju u najljepšem sjećanju. Budući da su svi frendovi na okupu, sve ih možeš puno bolje upoznati kada s njima djeliš kućicu po cijele dane, spavanje do podne, odlazak na plažu. Malo kupanja, malo picigina, pa malo sunčanja, pa upoznavanje komada iz susjednih apartmana, zatim povratak na večericu (ako imate sreće barem jedan/a u društvu zna kuhati, i voljan/a je pripremati večeru za vas 15), zatim spremanje za izlazak, ludi noćni provodi i vraćanje u zoru, a da roditelji o tome nemaju pojma.

PREDNOSTI: Osiguran krov nad glavom, krevet, klopa!

NEDOSTACI: Nema ih!

ZA STARIJE OD 20 - Netko od frendova ima auto, ili ga u skorije vrijeme može nabaviti, posuditi, ili unajmiti? Uzmite najosnovnije sa sobom, nekoliko majica dugih rukava, dvoje hlače (cure par haljinica za plažu), kupaći, četkicu za zube, vreću za spavanje, i autom po Jadranu, iliti popularno Road Trip! Ako ne znate kamo bi, a tolika bi mjesta htjeli posjetiti, nemojte slučajno zaobići hrvatske nacionalne parkove, popijte kavu na Plitvicama, i uživajte u najljepšim hrvatskim, a možda i svjetskim slapovima!

Zatim posjetite najveći Party otok Hrvatske- Pag, i najpoznatije mjesto ludih noćnih provoda - Zrće! No, preko dana svakako posjetite prekrasnu Novalju, sam grad Pag i uživajte u svim ljepotama koje taj otok nudi. Nakon ludiranja u Zrću, preporučujemo odlazak prema Zadru - morske orgulje, crkva Sv. Donata, šetnjice uz rivu… Zaželjeli ste se još nacionalnih parkova? Nedaleko od Zadra možete posjetite Slapove krke, te Kornate! Uživajte u slapovima te u odlasku na otok Visovac! To je tek nešto jednostavniji plan putovanja, ali naravno vi krojite plan prema vlastitim željama, volji i financijskim mogućnostima.

Jedini je problem ovakvog ljetovanja što nikad nemate osiguran krov nad glavom i morate se snalaziti kako znate i umijete. Stoga je najbolje prije nego što krenete na ovakav put, provjeriti telefonski imenik, provjeriti sve prijatelje i poznanike na Jadranu koji bi vam mogli ponuditi usluge svog toplog doma barem na jednu noć! :-) No za velike avanturiste sigurno nije problem prespavati pod vedrim nebom, ili biti zgužvani u malenom automobilu! :-) Moramo spomenuti kako morate biti osobito oprezni pri vožnji, jer ipak je turistička sezona u Hrvatskoj, gužve su, zastoji… i opreza nikad dosta.

PREDNOSTI: Ljetovanje na čitavom Jadranu, niste obavezni tjedan dana provesti na jednom mjestu.

NEDOSTACI: Nema sigurnog smještaja/noćenja (no to za hrabre i nije nedostatak).

ZA STARIJE OD 25 - Kako naši stari (većinom planinari) kažu, Pinklec na rame, i put pod noge? Za velike avanturiste starije od 25 preporučujemo da nabave bicikl, i ljetovanje provedu na putovanju po Europi!

Za to je potrebna vrhunska fizička spremnost i veliki avanturistički duh! Ukoliko niste baš u nekoj formi, ne preporučuje se ovakav tip putovanja, pa uvijek možete sjesti na vlak! :-) Preporučujemo obilazak europskih metropola - Beč, Budimpešta, Prag… Posjetite malena mjesta uz te navedene glavne gradove, koja nikada ne biste posjetili u nekom aranžmanu neke turističke agencije, a sada imate upravo tu priliku. Logorovanje uz vatricu, spavanje pod vedrim nebom, upoznavanje različitih naroda, kultura, i mjesta bez opterećenja i ograničenja vremena zbog povratka s grupom u hotel, još su samo neke prednosti ovog hrabrog avanturističkog pothvata.

PREDNOST: Novac koji ste uštedjeli tijekom godine nećete morati potrošiti na skupe avionske karte, karte za vlakove, ili za gorivo!

NEDOSTACI: Neprestano trebate biti na oprezu, čuvati svoje stvari, dokumente i sl. predmete… Za vrijeme turističke sezone neki ljudi samo vrebaju lake mete, a na biciklu nije teško otuđiti nešto. :-)

Napisala: Mirta Combaj

Ljeto