Slika nije pronađena

Jedna od najomiljenijih lutki za djevojčice svoje poklonike ima diljem svijeta, a nedavno je proslavila svoj pedeseti rođendan.

Njezina kreatorica je poduzetnica Ruth Handler, koja ju je dizajnirala po uzoru na njemačku lutku Bild Lili, a na ideju je došla nakon što je primijetila da se njena kćer više voli igrati sa slikama manekenki nego s lutkama koje izgledaju kao novorođenčad.

Malena djevojčica imena Barbara bila je inspiracija i za ime popularne lutkice, koju je na tržište u ožujku 1959. godine izbacila tvrtka Mattel.

Povijest Barbie lutke

Prva Barbie lutka predstavljena je na sajmu igračaka u New Yorku, a bila je obučena u crno-bijeli kupaći kostim. Nakon toga u kratkom roku prodana je u čak 350 tisuća primjeraka i to po cijeni od tri dolara.

Početkom šezdesetih godina Barbie je dobila i dečka Kena, koji svoji ime duguje sinu Ruth Handler. Godine 1966. nastala je prva tamnoputa Barbie pod imenom Francie, a dvije godine nakon toga pridružila joj se i Christie, koja je imala crte lica poput pravih Afroamerikanki.


Prekid s Kenom i dizajnerska odjeća

Barbie se punim imenom zove Barbara Millicent Roberts, što smo mogli saznati iz romana Randoma Housea, koji su objavljivani šezdesetih godina. Njezina veza s Kenom nije uvijek bila idilična, a u veljači 2004. godine Mattel je izdao službeno priopćenje da su Barbie i Ken prekinuli. Zvjezdani par ipak je dvije godine nakon toga odlučio svojoj vezi dati još jednu šansu.

Barbie je oduvijek bila prava fashionistica, za čijim su krpicama patili mnogi pa su tako za nju kreirali i poznati dizajneri kao što su Donna Karan, Armani i Versace.

Velika obitelj i razna zanimanja

Barbie ima i poprilično veliku obitelj koju čine mlađa sestra Skipper i blizanci Todd i Tutti. Devedesetih  godina dobila  je još dvije sestre, Stacie i Kelly, a ponosna je vlasnica čak 43 ljubimca. Tu su naravno raskošne kuće i automobili, a Barbie posjeduje i dozvolu za pilotiranje te jako uživa u poslu stjuardese. Njezina zanimanja mogu uistinu biti razna kao što nam svjedoče i specijalna izdanja, poput  Miss Astronaut Barbie (1965), Doctor Barbie (1988) i Nascar Barbie (1998).


Barbie se danas proizvodi u čak 45 raznih nacionalnosti kao što je npr. Barbie Talijanka, Barbie Indijka, Korejka, Japanka i još mnoge druge.

Nerealne proporcije

Najpoznatija lutka svih vremena često je bila i kritizirana zbog svojih nerealnih proporcija, a nedavno je jedan ugledni australski psiholog izračunao da su joj noge za čak jednu polovicu duže od ruku, što znači da u stvarnosti uopće ne bi mogla hodati. Također, stopala su joj premalena u odnosu na tijelo, a nerealnost njezine figure uzeo je u obzir i Mattel, koji je 1997. godine proširio Barbien struk.

Iako ima više od 50 godina, Barbie je i dalje najprodavanija igračka svih vremena, a reci nam i ti, koja je tvoja najdraža igračka te jesi li i sama obožavateljica ove popularne plastične lutke?

Sonja Curi
Foto: Barbie.com

barbie zanimljivo