1

Svi vole Božić; druženje, fina klopa, svjetlucavi ukrasi, kićenje drvca i pokloni – svi osim našeg novčanika.

Već smo vam dali neke prijedloge poklona koje možete sami izraditi i tako uštedjeti novce, no ako ste ipak odlučili opustošiti dućane ove godine, a novčanik nije predebeo, važno je da prije svega napravite kalkulaciju. Razumnim i planiranim trošenjem možete značajno smanjiti troškove prilikom kupnje poklona.

#Napravite plan
Koliko poklona mislite kupiti ovaj Božić? Koliki vam je budžet? Zapravo je riječ o jednostavnoj matematici – utvrdite točan iznos koji možete potrošiti za pojedinu osobu. Možda vam je netko važniji pa ste za njega/nju spremni izdvojiti više, a za ostale manje. U svakom slučaju važno je da znate kojim iznosom raspolažete.


#Izradite listu

Uzmite papir i olovku te zapišite imena osoba koje ove godine planirate razveseliti. Promislite što bi bio idealan poklon za svaku osobu; prisjetite se nekih usputnih razgovora u kojima vam je osoba spomenula stvari koje joj se sviđaju. Može biti riječ o dobroj knjizi, ulaznici za kazališnu predstavu, najdražem slatkišu ili nekom hobiju. Ako vam na pamet pada više stvari za jednu osobu, još bolje, sve ih zapišite!#Pronjuškajte
Možda se tvojoj frendici sviđa ona kapa iz jednog dućana, no zašto prije toga ne bi provjerila ponudu kapa na Internetu? Postoji mnogo stranica koje pružaju usluge akcijske kupnje i prodaje poput eBay-a, Amazon-a i Alibabe. Osim što su cijene često povoljnije, ponuda je zanimljivija, a drage osobe možete razveseliti originalnošću poklona.

>> Sve o Božiću, običajima i zanimljivostima čitajte u našem specijalu BOŽIĆ!

#Koristite kupone i ciljajte sniženja

Neki tjedni časopisi uz novine daruju kupone uz koje možete ostvariti popust prilikom kupnje u pojedinim dućanima – obavezno ih kupite! Iako glavna sniženja počinju tek nakon Božića, neki dućani spuštaju cijene i koji tjedan prije; tako u dućanima možete pronaći sniženja od 20% do čak 50% posto.

#Ne bacajte novac na ukrasne papire

Šareni papiri za zamatanje poklona i velike mašne su slatke, ali budimo realni – svakako će biti potrgani i odbačeni. Umjesto skupih ukrasnih papira, razmotrite izradu originalnih papira koje možete sami oslikati, ukrasiti ili ispisati lijepim riječima. Ako vam je to prevelik pothvat, jednostavna vrećica iz dućana u kojem ste kupili poklon bit će sasvim dobra.#Udružite snage
Ako je vaš budžet preskroman za sve te silne

poklone, razmotrite 'udruživanje'. Pitajte frendicu, sestru ili

rođakinju da zajedno sudjelujete u troškovima poklona za najmilije –

sigurni smo da će i njima laknuti.

Foto: Shutterstock
I.N.


Pročitajte još:

Uradi sam: Božićni pokloni koje možeš izraditi vlastitim rukama!

Pokloni nešto drugo: ove je poklone bolje preskočiti

Što poklon govori o osobi koja ga daruje?


Božićne sms poruke i čestitke

PokloniBudžetBožić

36.511
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!