Upala mišića - ta mala, dosadna i bolna napast!

4

MarkTKD
09.01.2014.

Ovako, primjetio sam da tu ima puno ljudi koji se žale na upalu mišića, pa sam odlučio ovdje napisati sva svoja iskustva i rješenja za nju.

ŠTO JE UPALA MIŠIĆA?
Upala mišića je pojava do koje dolazi kod prelaska određene granice mišića. Nakon što nam mišići istroše sav šećer i sve zalihe energije, počne se lučiti mliječna kiselina u mišiće. Izgaranjem laktoze u mišićima dobivamo potrebnu energiju. I sve je to divno krasno, ali pitanje je što sa ostatkom iz mliječne kiseline? Ona ostane u mišićima. Vjerojatno neke sada zanima zašto onda ne osjetimo odmah upalu, nego tek kasnije. Naime, taj ostatak sam po sebi ne radi nikakvu štetu mišićima dok su oni vrući i taj ostatak je još uvijek rastezljiv. Ali jednom kada se ohladimo, taj ostatak se skruti i uhvati za mišiće, pa nas koči i stvara bol čim nam dođe do nekakve fizičke aktivnosti mišića. Sada kada znate što je točno upala mišića (ili muskul fiber), možemo ići na rješenje.

TERAPIJA!
Postoje više stvari koje pomažu sa ublažavanjem ili potpunim rješavanjem te napasti. Najvažnije je to da cijelo vrijeme tresete upaljene mišiće i relaksirate ih. Ako je u pitanju upala nožnih mišića, možete si dodatno pomoći hodanjem, trčanjem ili vožnjom bicikla. Također, kada imate vremena, masirajte upaljene mišiće. Samo ih opustite i polako ih masirajte kao da ih istiskujete. Da, osjećat ćete bol, ali ju pretrpite. Ujutro kad se probudite i navečer prije spavanje se dobro istegnite. Tijekom tuširanja, mijenjajte između tople i hladne vode. I nemojte ništa raditi na hladno. Uvijek se prije vježbanja dobro zagrijte i razgibajte (to se odnosi za uvijek, ali pogotovo kad imate upalu, da ne bi došlo do puknuća mišića).

PREHRANA:
-puno mineralne vode
-krumpir
-tjestenina
-zelena salata (kristalka je najbolja)
-zelje
-pileća jetrica
-junetina
-svinjetina
-šipnat

Ako se sjetim još nečega, ili ako saznam još nešto, dodati ću!

Komentari

10.01.2014.

super! :D i da, nakon vježbanja obavezno istezanje

10.01.2014.

hvala punooooooo <3

MarkTKD

MarkTKD

10.01.2014.

nema na čemu :D

04.05.2014.

Imala sam ju tri puta,a evo prije mjesec dana dobila sam ju i četvrti put.
I sada se još uvijek oporavljam.
Na trening (treniram odbojku) i u teretanu krećem tek u petak (09.05.)
Laura...

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.080
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!