Toksična veza-iskustvo

11

SamoPaula
27.06.2021.

Kratki nepotrebni uvod jer ga imam potrebu napisati
Prije nekoliko mjeseci javila mi se želja da ponovno počnem pisati, no moj je problem da mislim da teme neće nikoga zanimati. Ova tema mi se baš urezala u misli i želim ispričati svoju priču jer vidim sve više ovakvih pitanja i slučajeva. Znam da će biti ljudi koji neće shvaćati, koji će osuđivati i kriviti žrtvu, ali ne tražim sažaljenje jer je sada to iza mene. Dijelove ove priče ne zna nitko, no sada ću ionako samo okvirno opisati i koristiti lažna imena jer ne želim da me netko prepozna. Ne sjećam se svega kronološki, ali pokušat ću poredati otprilike. Cilj mi je da mlade djevojke ovo vide i da imaju više samopouzdanja, samopoštovanja i ljubavi prema sebi.
Također, ne znam koliko se blogovi čitaju trenutno, ali nadam se da će barem pročitati netko tko treba. I da, ne znam ako bih trebala staviti upozorenje, ali eto, tekst je o toksičnoj vezi i svemu što se može naći u istoj.
Glavni dio
Radnja priče se zbiva 2016. godine. To je bila dosta užasna godina za moju obitelj. Izgubila sam članove obitelji, nekoliko prijatelja, skoro svaki mjesec na neki sam način izgubila barem jednu osobu. Bilo da je riječ o smrtnim slučajevima, svađama, jednostavnim udaljavanjima ili prekidima veza/poznanstva. Ne želim pisati previše detalja, ali bila je to vrlo ružna godina. Kroz osnovnu školu sam bila dosta usamljena, a u srednjoj sam imala svega nekoliko prijatelja. Imala sam 18. godina i u kolovozu sam s curama izašla van. Tjedan dana prije tog izlaska moja najbolja frendica Lana upoznala je nekoga u klubu te kada smo idući tjedan izašle ponovno van, ona je susrela s istim likom (Tin) i upoznali su mene i njegovog frenda (Nikolu). I bilo je super. Upoznali smo se, rekao je da je godinu dana mlađi, proveli smo se lijepo i krenuli kući. Kada su dečki čekali prijevoz, Tin je rekao da je Nikola lagao za godine. Shvatila sam to kao utjecaj alkohola i zajebanciju i svi smo otišli kućama. Za nekoliko dana, dečki su se javili i pitali dolazimo li opet van. U našem kraju nema puno mjesta za izlaske, pa se znalo kamo se ide. I tako je sve počelo. Izlazili bismo van svaki vikend, družili se, razgovarali tijekom tjedna, preko poruka i poziva. Nekada bi se u izlascima pridružila frendica Jelena. Kada je počela škola, počele su i kave prije/poslije nastave i u listopadu smo službeno prohodali. Bilo je lijep osjećaj imati nekog kome je stalo nakon toliko vremena.

First red flag: previše alkohola
Svaki put kad bismo izašli van dečki su puno popili, ponekad i previše. Ali ajde, tolerirala sam, dečki su, neiživljeni, tko sam ja da sudim. Ako je ponašanje okej, nek piju. Nije na meni da komentiram i branim, njihovi novci i odluke.
Ali nije bilo tako, s vremenom su počele svađe u pijanom stanju, problemi, različiti ispadi.

Red flag #2: ljubomora (i nepovjerenje)
Da, ljubomoran je, želi te za sebe, slatko je. Dok ne postane posesivno. Već sam spomenula da smo tijekom tjedna razgovarali nonstop. Kada bismo bili doma bili bismo na video pozivu cijeli dan. U početku bismo završili poziv i otišli spavati, pa bi zatim poklopili tek kada bi druga osoba zaspala, a na kraju su pozivi radili do jutra, dok smo mi spavali. Ljubomora na komunikaciju s drugim muškim osobama (ne govorim o flertu, neprimjerenim stvarima). Jednom prilikom otišla sam od škole s Jelenom i jednim kolegom iz njezinog razreda. Šetnja je trajala 10 minuta i uvijek smo išli u grupa. Taj da Marko nije bio u školi. No kada sam došla na kolodvor vidjela sam prvo njegovog frenda, pozdravila se i otišla dalje i razgovarala s Jelenom i kolegom do dolaska busa. To jest dok nisam skužila da iza dečkovog frenda sjedi Marko koji taj dan uopće nije trebao biti u gradu. Moram li reći da sam ja bila kriva jer sam išla s kolegom do busa i razgovarala s njim, a ne on koji nije javio da je u gradu i praktički me čekao da vidi s kim radim i to na kolodvoru?
Kada bih išla s frendicama na kavu, uvijek problemi i nepovjerenje. I tu sam napravila grešku: smanjila sam izlaske bez njega jer mi se nije dalo svađati.
Također ako bi se Tin javio meni, ili ja njemu, u vezi izlaska, dogovora, Lane ili nečeg trećeg, opet bi bili ispadi.

Red flag #3: vrijeđanje
Spoj alkohola, nepovjerenja i ljubomore je atomska bomba. Od toga da sam bila krava, debela (samo bih htjela napomenuti da sam u toj fazi nisam imala višak kilograma, ako i jesam, bilo je minimalno, max 5 kg), kurva i drolja pa tako dalje.
I sada se pitate što ja još uvijek radim s njim. Kad sada gledam, ne znam ni ja. Tada sam ova stanja pripisivala alkoholu, nije Marko kriv nego alkohol. Ovdje sam već bila u fazi da sam molila da smanji alkohol. Osim što sam krivila alkohol, mislila sam da mu mogu pomoći. Marko je bio iz loše obitelji (rastavljeni roditelji koji se svađaju i praktički nijedan ne brine, problemi s alkoholom, problemi s ostatkom obitelji i stalne svađe). Koliko god zvučalo glupo, mislila sam da ga mogu spasiti.

Red flag #4: udarci
26.12.2016. godine održavao se koncert u našem kraju. Otišli smo i on se napio i mislim da je tada prvi put digao ruku na mene. Ipak je to bilo prije 5 godina i pokušavala sam sve zaboraviti, ali takve se stvari ne zaboravljaju. I naravno, opet sam krivila alkohol. Kad je trijezan sve je okej, ispriča se i idemo dalje do idućeg pijanstva.

Red flag #5: prijetnje
Prijetnje meni, drugima i sebi. Nisam sigurna kada sam prvi put zaprijetila da odlazim ako se neće promijeniti, ali s vremenom je počeo prijetiti da će napraviti nešto meni, mojim bliskim osobama ili sebi. Nažalost taj strah je djelovao na mene i naravno ostala sam s njim, nadala sam se da će sve biti okej kao i na početku veze

Red flag#6: prevara, možda?
Nakon nekoliko mjeseci veze, ja nisam izašla van, kao ni Lana. Dečki su izašli sami. Nisam ljubomoran tip, rekla sam neka uživa i ne pije previše. Ali.. klub u koji smo izlazili, svaki tjedan je imao fotografa i slike su izlazile svaki tjedan van i frendice i ja smo gledale uvijek slike (pogotovo ako smo bile tamo, jer nismo htjele glupe slike na fejsu kako pijemo). Pogledala sam slike i taj tjedan kada su izašli sami. Guess what? druga cura mu je sjedila u krilu. Čovjek bi pomislio da sam ga ovdje konačno ostavila. Nop.. Ja sam htjela odgovore. On ih nije imao jer je kao bio previše pijan, ničeg se ne sjeća, ali sigurno ničeg nije bilo. I da, bila sam ona cura koja krivi curu. A sada ću objasniti zašto. Već sam rekla, postoji jedno mjesto za izlazak, i svi smo se poznavali, svatko je imao svoj stol i znali smo se: tko je koja grupa, tko se s kim druži, tko je skim u vezi. Nekoliko tjedana prije ovog "kobnog čina", ta se cura počela kretati oko nas. Uvijek blizu stola, blizu Marka, pogotovo ako bih otišla na wc. I kada me nije bilo, očito je iskoristila priliku. Marko je tvrdio da se ništa nije dogodilo, vjerovala sam jer sam znala kakav je u pijanom stanju (nije u stanju dignut glavu sa stola i ustati, a kamoli nešto drugo). Ali javila sam se i curi na fejsu s porukom (bok, može pitanje) i dobila blok. Nisam vrijeđala, napadala, ali cura je znala tko sam i odlučila me blokirati. S obzirom na to da je nisam mogla kontaktirati, javila sam se njenom dečku (ovaj dio priče zaustavit ćemo tu)

Maturantski dani:
Došlo je vrijeme maturantskih dana, kod nas se to slavi na veliko i Tin i Marko su isto došli. Problem je bio u količini alkohola i ljubomornim ispadima. U jednom od tih kad me napao pred klubom, uzvratila sam udarac i napravila mu porezotinu ispod obrve. Imala sam prsten s kamenom (koji mi je on poklonio) i kako sam udarila, kamen ga je okrznuo. (još dan danas sam ponosna na taj udarac)

Ostatak situacije... S vremenom je dečko počeo dolaziti k meni doma, a Lana je saznala da je trudna. To je značilo manje izlazaka i puno bolje vrijeme u smislu nema pijanstva, a samim time i ispada. barem nekoliko mjeseci. Otišli smo na more s njegovom mamom, bilo je okej. Otišli smo na svadbu na kojoj se napio i izvrijeđao me nakon što se probudio. (napio se toliko da je zaspao na meni, spavao nekoliko sati na mojim koljenima, a zatim se probudio i izvrijeđao me). Vjenčanje je bilo od njegovog člana obitelji koji radi vani i pozvali su ga k njima gore, da se preseli i počne raditi kod njih. I nadala sam se tome, da će otići, početi raditi (ne želim ulaziti u priču posao-škola za sad) i jednostavno promijeniti okolinu i popraviti.

Došao je 10 mjesec i ja sam morala na faks u drugi grad. Prilikom odabira fakulteta birala sam između rodnog grada i ovog gdje sam sad. I dio mene je htio otići proć. Kao da sam znala da se moram maknuti i prekinuti sve. Marko nije bio oduševljen, ali nije ni radio prevelike probleme u vezi fakulteta. Dolazila sam doma vikendima i viđali bi se svaki vikend skoro. Problem je nastajao ako bih ja ostajala u studentskom gradu jer je tada ispalo da se ja jebem okolo. On bi se napio, vrijeđao me i opet prijetio svima.

U tih godinu dana bilo je dosta izlazaka, pijanstva s njegove strane, pijanih ispada, povraćanja, vrijeđanja, udaraca itd. Ali tolerirala sam. Krivila sam krivu stvar. Krivila sam alkohol, a ne osobu koja ga konzumira. Krivila sam društvo i disfunkcionalnu obitelj, a ne njega koji je radio probleme. Ali bližilo se vjenčanje člana moje šire obitelji. Htjela sam da ide sa mnom, ali nisam htjela da me osramoti. Nisam htjela da pije i da ga cijela moja obitelj vidi. Srećom prekinuli smo tjedan dana prije. Zbog čega? Godina! Najgluplji razlog ikad. Ali ako ćemo realno, godine nikad nisu bile razlog.

Vratimo se na početak priče: Marko je mlađi od mene godinu dana, a Tin je rekao da laže. Tijekom godinu i pol, sestrična i baka su komentirale njegove godine (uvijek godinu mlađe nego što je on pričao), ali tvrdio je da su se obje zabunile. Bilo mi je čudno, pitala sam ga više puta, ali tvrdio je da je mlađi godinu dana. Nikada mu nisam vidjela osobnu. Moja mama je isto imala čudan osjećaj u vezi toga, ali eto, mislila sam da mi ne bi lagao u oči više puta kada sam ga pitala. Vjenčanje na koje sam morala ići održavalo se na njegov rođendan. Pitala sam ako je to problem, no tvrdio je da ne i da će ići sa mnom. Tjedan dana prije vjenčanja (nakon što smo obavijestili mladence za broj gostiju), rekao je da mora slaviti svoj 18. rođendan. S obzirom na to da mi je to rekao u pripitom stanju, nisam znala što da vjerujem. Pitala sam njegovu sestru (s kojom sam tu i tamo pričala) i rekla mi je da pitam njegovu mamu, koja mi je potvrdila da on ima 18. Isto mi je potvrdio i njegov tata. Tako da smo službeno prekinuli jer je bio mlađi dvije godine od mene, a ne jednu. Tj. osim svega što mi je radio i kroz sve što sam prošla, on je lagao godinu i pol o gluposti kao što su godine. Da se razumijemo, godine mi ne predstavljaju probleme, već činjenica da je lagao zbog godina.

Epilog:
nakon što smo prekinuli, uznemiravao me porukama na svim društvenim mrežama, porukama na mobitelu, pozivima sa svih mogućih mobitela u kući (svoj, mamin, sestrin, kućni telefon). Blokirala bih ga, pa odblokirala, pa opet blokirala jer nisam mogla nastaviti dalje, a nisam mogla ni trpjeti njegova sranja. Bilo je i 100 poziva na dan (kada bih blokirala broj, vidjela bih svejedno broj poziva koji su automatski odbijeni). Uznemiravao mi je frendice na poslu (Jelenu i još jednu), hvalio se, govorio da me pozdrave (čak i prije par mjeseci) i još svašta nešto. Mene je prestao maltretirati kada je shvatio da sam u ozbiljnoj vezi sa sadašnjim dečkom. Svašta bih mogla i ovdje napisati, ali više nemam ni vremena ni volje.

Završetak
Ja sam svjesna da sam izgubila skoro 2 godine na ovu budalu, djevojke budite pametnije. Nemojte dopuštati gluposti, ostavljajte dečke zbog ovih problema i nemojte se nadati da će biti bolje ako dečki ne žele promjenu. Ne pristajte na manje od svojih kriterija i volite se dovoljno.
Ne želim sažaljenje, a ako će anonimcima bili lakše da me vrijeđaju i krive me za sve, go for it. Znam da sam djelomično sama kriva, ali jbg. Bolje da sam ga ostavila kad jesam, nego nikad. Ako netko želi razgovarati o tome, slobodno se javi ili komentira. Ako želite neki dio priče proširen (tipa epiloga jer ima i tu nekoliko zanimljivih stvarčica), mogu napisati u komentarima ili drugi dio bloga ako će vam se svidjeti.

PS. nitko ne zna ovu priču u cjelini kao što sam je sada ispričala. Nitko nije znao za većinu problema jer me bilo sramota pričati i priznati u kakvoj sam toksičnoj vezi. Dio njih je shvatio, nagovarao me da se maknem, no to se desilo tek kada se meni dogodio "klik" u glavi i kada sam ja imala snage za taj korak. Ne možete nikoga natjerati da ostavi nekoga, ma koliko to bilo dobro za njih.

Komentari

SamoPaula

SamoPaula

27.06.2021.

Skuzila sam da sam dala bivšem dva lažna imena, Marko i Nikola su ista osoba. Nisam mogla odlučiti pa sam očito tijekom priče promijenila ime.

HelenV-lover

HelenV-lover

27.06.2021.

Pročitala sam i sve mogu ti reći ovako, svi kad smo mladi, učinimo neku glupost ali na greškama se uči i iz ovog možemo svi mlađi ovdje nauciti, ja nisam iskusna u vezama, imam tek 16, nisam bila ni sa kim jos ali sada ću evo zapamtiti da trebam biti manje naivna i više obraćati pažnju na neke znakove. Ja te ne planiram vrijeđati jer nije okej, napravila si grešku ali nema potrebe da se sad nekog vrijeđa zbog toga i nabija mu se krivica za nešto što je prošlo pogotovo zato što si ti svjesna toga. Mogu ti reći da ako dotični gospodin koji ovdje ima 550 profila i potiče rasprave pročita i komentira ovo da ga ne slušaš jer ima stavove iz 15.stoljeća.Nadam se da si sada sretna u vezi sa ovim sadašnjim i da te taj više ne maltretira,hvala što si ispričala ovo tu, sigurna sam da će pomoći mnogim djevojkama.

SamoPaula

SamoPaula

27.06.2021.

HelenV-lover, hvala na komentaru :)) Cilj mi je bio da mlađe osobe na teenu nauče i postanu svjesnije svega oko sebe, jer sam previše toga čula uživo, a i pročitala ovdje pitanja djevojaka o vezama koje su jako nezdrave, toksične. I meni je ovo bila prva ozbiljnija veza koja me zadesila kada nisam bila u najboljem psihičkom stanju. Eto, cilj mi je bio samo poučiti. Znam da će neki misliti "to se meni ne može dogoditi" i slično, ali nikad ne reci nikad. Može se dogoditi svakome ili nekome u blizini.
Što se tiče vrijeđanja, ne može me povrijediti, jer mene je bivši slomio totalno, tako da mi anonimci ovdje ne mogu ništa, samo sam htjela istaknuti da osuđivanje žrtve nije cool, jer nikad ne znaš što se krije iza osobe koja je to prolazila i koji su razlozi. Ovdje se samo zna djelić priče, skoro 2 godine opisane u svega nekoliko riječi. Ja sam svjesna svog udjela u tome, ali stvar je u tome što neke druge žene mogu imati totalno druge razloge i treba razmisliti i o tome, a ne odmah osuđivati. Svjesna sam dotičnog gospodina iako sam malo na teenu i ne bih ovako komentirala njegove komentare/ponašanje. Ako želi pročitati i komentirati, to je njegovo pravo, kao i moje da komentiram natrag :)
Sadašnji dečko je super i presretni smo :)

jednaosoba5

jednaosoba5

27.06.2021.

Žao mi je zbog toga što si prošla. Čim krene vrijeđanje, a pogotovo udarci treba to prekinuti, ali razumijem da ti je bilo teško prekinuti kad je prijetio.
Bitno je da je sad sve ok.

ViseManjeZauvijek

ViseManjeZauvijek

28.06.2021.

Oh girl, this is agony
I wish you were into me
But no, it's not meant to be
No matter how good I treat you

Oh no, you're with that dick
He treats you like shit
But to me you say

I've friendzoned you (you)
I want you here with me whenever I'm sad (sad)
But you'll never get to take me to bed (bed)
Sorry, that the feelings aren't mutual (ual)
Take it or leave it, 'cause I've friendzoned you

A ON KAZE

I'm the asshole in her life I give her the D
No matter how I treat her she stays with me
We're fighting all the time, 'cause I cheat, I lie
Then it's you on the phone when she's having a cry
You treat her real good, you treat her so nice
But when she gets home, she's back on my pipe
A little advice, to you from me
With girls like these, treatn'em mean, keepn'em keen
Bring the beat back

I ONDA IAKO VIDITE DA STE SA KRETENOM, OPET CE ICI

So now, can you see it too?
That this guy's no good for you

Uh, no, won't listen to me
No matter how much you see it

Oh no, you're still with that dick
He treats you like shit
But to me you say

I've friendzoned you (you)
I want you here with me whenever I'm sad (but)
But you'll never get to take me to bed (bed)
Sorry, that the feelings aren't mutual (ual)
Take it or leave it, 'cause I've friendzoned you

SamoPaula

SamoPaula

28.06.2021.

Jednaosoba, da definitivno se slazem. Ja sam nazalost predugo trpjela i ne zelim da druge djevojke (ili decki) prolaze kroz iste ili slične situacije. Ne mislim se opravdavati, jer sam svjesna svega, ali hvala ti na razumijevanju. Nadam se da će ostale djevojke shvatiti cilj priče te na vrijeme reagirati.

Visemanjezauvijek, nisam sigurna u kom smjeru da protumačim ovaj komentar/pjesmu. Ja sam svjesna da sam bila s kretenom, ali sam tip osobe koji ne žali za prošlošću. Smatram da nisam trebala tako dugo biti u vezi, no s druge strane, smatram da sve ima neki svoj uzrok i posljedicu. Trudim se u svemu naći nešto dobro i nešto naučiti, kako u ovoj vezi, tako i prijateljstvima, poznanstvima i ostalim iskustvima Ova toksična veza povezala me na dubljoj razini s Jelenom iz priče i sada smo si jako bliske prijateljice, dok u srednjoj je to više bilo poznanstvo. Kada sam prekinula s dečko imala sam različita iskustva s ljudima s kojima se vjerojatno ne bih povezala da sam prije s njim prekinula. Koliko god je ta veza bila loša i znam da sam trebala prekinuti ranije, sada je gotovo. Nema mi druge nego pomiriti se s time, pokušati nešto naučiti i nastaviti dalje. Neke stvari je teško zaboraviti, ali imala sam potrebu ovu ispričati jer sam neki dan razgovarala s jednom curom koja je imala totalno krivi pogled na veze, a teenu sam više puta u odgovorima na pitanja pisala o toksičnim vezama.

ViseManjeZauvijek

ViseManjeZauvijek

28.06.2021.

Samo stavljam pjesme i lyricse koji najvise odgovara pitanju

SamoPaula

SamoPaula

28.06.2021.

Oki, hvala na pojašnjenu haha:)

☜☆☞Devil_ girl☜☆☞

☜☆☞Devil_ girl☜☆☞

29.06.2021.

Ajmee, stvarno mi je žao... Nažalost, ima nas još... Tebi se divim što si uspela to zautaviti na kraju krajeva 😢😢😢punoo srećee sa sadašnjim dečkom 🤗❤️❤️❤️

29.06.2021.

samo pisi uvijek ce se nac publika za pisanje da hemingway nije pisao nikad ne bi postao hemingway niti dobio nobelovu nagradu

EnesS

EnesS

10.09.2021.

Fino napisano, zanimljiva tematika. Mislim da je to trebalo biti ranije prekinuto, ali kao žensko emotivno pruža se uvijek puno šansi. Nadam se da to nećeš više nikada doživiti, da ćeš sa novim dečkom biti sretna i zadovoljna.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.866
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!