Srce, mozak ili društo... Koje slušati?

5

MarkTKD
28.06.2014.

Primjetio sam u zadnje vrijeme kroz razgovore sa ljudima da sve više nismo sigurni koga trebamo slušati kada smo suočeni sa nekim teškim izborom. Ne, ne nudim vam savšeni odgovor niti formulu koja će vam ga pokazati, ali ću vam zato opisati 3 odgovora koja su uvijek prisutna: odgovor našeg srca, našeg mozga i našeg društva i okoline.

Za to ću koristiti 3 situacije s kojima se najmanje 90% ljudi susreću u svojem životu.
1. Upisi u srednju školu - koju izabrati?
2. Kako se ponašati vani u društvu?
3. Priznati nekome zaljubljenost ili ne?

1. Svi smo se suočili s ovime ili ćemo se suočiti uskoro: upisi u srednju školu, naša PRVA velika odluka koja utječe na naš život. Pa da vidimo odgovore naših 3 "ispitanika"!
SRCE: Upiši ono što te stvarno zanima i što voliš.
MOZAK: Upiši ono najbolje što možeš i što ti garantira posao i budućnost.
DRUŠTVO: Ma tak svejedno, upiši prvo što stigneš. Samo se pobrini da je nešto dovoljno dobro da ti roditelji doma ne dosađuju u vezi odabira.


2. Ovo isto tako svi s vremenom barem jednom doživimo: ideš van sa prijateljima, ali ne znaš što obući, kako se ponašati, što piti vani i još milijuni pitanja i podpitanja ti se vrti u glavi.
SRCE: Obuci nešto u čemu se osjećaš najbolje i misliš da izgledaš dobro. Što se ponašanja tiče, samo budi svoj(a) i opusti se! Isto tako pij što želiš.
MOZAK: Obuci se tako da izgledaš dobro, ali ne sad ništa pretjerano. Ponašaj se pristojno i kako si odgojen(a). Ipak je važno održati ugled dobrog djeteta! Nemoj ni slučajno piti ništa alkoholno! Jesi normalan/na!? Niti slučajno!
DRUŠTVO: Sredi se što bolje. Ponašanje? Ma kaj te boli briga za to kak se ponašaš? Ideš van i šansa da te netko zapamti je nikakva. I samo pij dok se ne srušiš! Sutra ćemo se svi zajedno smijati jedni drugima kako smo smiješno izgledali od toga koliko smo pijani bili.


3. I evo nas na najpopularnijem problemu: netko ti se sviđa, nisi siguran/na da li ona/on ima iste takve osjećaje i priznati svoje vlastite osjećaje.
SRCE: Samo naprijed! Riskiraj, šta sad? Ako nema takve osjećaje, barem ćeš znati na čemu si!
MOZAK će provesti milijune i milijune kalkulacija i neće uspjeti ništa postići, samo će s vremenom pregoriti XD šala mala. ali stvarno, mozak nema pojma o osjećajima i ljubavi, tako da nema niti odgovor, ili filozofira i kaže ti apsolutno sve moguće situacije.
DRUŠTVO: Priznaj! Nemoj priznati! Ima iste osjećaje prema tebi! Nemaš nikakve šanse!... i tako dalje. Društvo niti samo neće znati što je točno, ili će ti lagati jer će im biti smješno gledati te kada dobiš negativan odgovor.


Dakle, ono što se može ustanoviti je:
-Srce će uvijek ti govoriti ono što će ti biti nekako najprirodnije i najdraže.
-Mozak će govoriti ono što je logično, neovisno o tvojim osjećajima i željama.
-Društvo će ti uvijek govoriti ono što će te dovesti do toga da si isti/a kao i oni sami ili će ti govoriti da napraviš nešto zbog čega će ti se moći smijati.

Komentari

28.06.2014.

slazem se,ali ponekad drustvo i nije tako lose,ovisi jesu li pravi prijatelji :)

MarkTKD

MarkTKD

28.06.2014.

ma pod društvo mislim kao naša generacija, ne samo prijatelji.

28.06.2014.

kuzim :)

29.06.2014.

Kapiram,imam i ja problem taj,drustvo prica jedno,mozak drugo,srce nesto sasvim trece.Ja prednost dajem mozgu.

30.06.2014.

mislim da nije dobro slušati samo jedno. Život nije crno ili bijelo. Život je šareno imaš tu i rozog i plavog i sivog i ljubičastog i boju ciklame i zelene i svašta nešto. P atako ne možeš donijet odluku sluašjući isključivo osjećaje, razum i logiku ili tuđa usta. Ja uvijek radim neki miks svega. Znam što srce želi ali srce nema logiku srce će ići glavom kroz zid tisuću puta i neće skužit da se zid može i preskočit i da može bit bezbolno. Mozak će pak preskočit svaki zid ali nikad ne gleda osjećaje. Ako nikad ne budeš povrijeđen nikad nećeš naučiti što je najbolje. Samo zato što je logika ne znači da je ispravno. Društvo je više manje mozak u širem smislu. Logika koja se događa u glavi su svemoguće teorije koje poznajemo. Te teorije je netko drugi smislio i napisao. Razlika je u tome što mozak gleda logiku za tvoje dobro, a društvo logiku za njihovo dobro u kojoj uglavnom ti ispadneš ( sorry na izrazu ) posran. Ali ne možeš iz svojih odluka izbaciti niti jedno. Trebaš svo troje poslušat i donjet odluku koja je na pola puta svega. Da se može bez ijednog od ta tri čimbenika on vjerojatno ne bi ni postojao. Srce će reći što želi, mozak će učiniti da te to boli koliko je manje moguće, a društvo će ti dati do znanja koliko je to ispravno ili ne, tj. da nema društva ne bi ništa niti mogao učiniti.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.080
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!