Moji prijedlozi za poboljšanje hrvatskog školstva

14

jednaosoba5
30.10.2019.

Nedavno objavljen članak o školstvu me potaknuo da napišem svoje prijedloge o poboljšanju hrvatskog školstva, koje je u izrazito lošem stanju.

-Ukinuti izravne upise za loše učenike. Sramota da se netko tko je lijen, ništa ne uči i ima nikakve ocjene naziva "učenikom s teškoćama" i dobiva izravan upis u srednje škole. To je uvreda za učenike koji stvarno imaju teškoće da se netko takav izjednačuje s njima. Tako su neki što su išli samnom u oš bili lijeni, nikad nisu učili, nisu imali nikakav problem, jednostavno su bili bez mozga i oni su im dali izravan upis.

-Još jedna velika sramota, da djeca branitelja imaju prednost pri upisu u učeničke domove, prednost pri zapošljavanju, plaćaju im se školske knjige...daj molim te, nisu to ničime zavrijedila.

-E, ovo je važno, jako važno: škole bi trebale osigurati zdraviju prehranu i kuhane obroke, voće, povrće, ribu, bez iznimke. Ali vidi se koliko ih je briga za mladež, po tome što im daju.

-Zabraniti pušenje u školi i u školskom dvorištu. U potpunosti. I na autobusnim stanicama. I na školskim izletima. Najbolje na svim javnim mjestima, kako to imaju razvijenije države. Oni kojima to smeta nisu to dužni udisati na svakom ćošku.

-Da se osvrnem na ovo zadnje, profesori bi trebali ZABRANITI pijenje i pušenje na maturalcima. I puštanje cajki u busu. Zbog toga su neki osuđeni da moraju ići na maturalac na neku bezveznu lokaciju, samo zato jer je elita htjela tamo iz navedenih razloga. Općenito, lokalni ljudi neće razviti dobro mišljenje o hrvatskoj mladeži koja se dere do pol 2 u noći po hotelu. Govorim iz iskustva.

-Više kontrolirati profesore. U mojoj školi ima profesora na čijim satovima ne radimo ništa, samo nam vele da sami pročitamo i nešto napišemo, a oni su cijeli sat na kompjuteru. Dok se istovremeno netko trudi da nas nešto nauči. Isto tako ima i zločestih profesora, koji pretjeruju s gradivom, omalovažavaju i teroriziraju djecu, i to bi trebalo biti nedopustivo. Ponovno govorim iz iskustva.

-Konkretno suzbiti nasilje. Recimo, u u mojoj oš ravnatelj je bio idiot i imao je svoje ljubimce koje je stalno uzvisivao, a ostale nije doživljavao. Tako sam mu jednom rekla da je jedan lik iz razreda zlostavljao jednog dečka, ali ravnatelj mu nije ništa napravio jer ga je obožavao. A kad je jedan drugi vrijeđao njega (ravnatelja), njega je kaznio.

-Ukinuti ljetnu praksu, barem za komercijaliste. Besmislena je.

-Ukinuti maturu, žalosno da netko tko je odlikaš, a matematiku jedva prolazi ne može dalje. Žalosno da toliko sposobnih i vrijednih učenika pada maturu zbog idiota koji sastavljaju nemoguće teške testove.

-Uvesti više fakultativnih ili izbornih predmeta i stranih jezika po želji. Ovo bi stvarno bilo izvrsno jer jako volim jezike. Više izvannastavnih aktivnosti.

-Ne ocjenjivati tjelesni. To nije nikakvo znanje, to ili si rođen s tim ili nisi. Žalosno da nekome tjelesni kvari prosjek. Recimo, u mojoj školi čak ruše učenike s tjelesnog (lik je ravnateljev sin pa se umislio, ja bi mu pozvala inspekciju da me sruši s nebitnog tjelesnog, ali meni nema on nastavu). Inače podržavam tjelesni, jer je to dobro za zdravlje.

-Kontrolirati učenike za vrijeme testa. Žalosno da neko uči satima da bi dobio 5, a neko samo prepiše s mobitela ili šalabahtera i dobi isto. No isto, ako ga se i uhvati u prepisivanju, ne bi ga se smjelo vrijeđati (tako je jedna zločesta profesorica uhvatila jednu iz mog razreda pa ju je krenula vrijeđati, "balavice jedna bezobrazna" i slično). Takvim profesorima, koji omalovažavaju i teroriziraju djecu dati otkaz. Cijenim njihovu profesiju, trud da nešto nauče učenike, ali nemaju im pravo ubijati samopouzdanje. Ta ista o kojoj govorim nam je također govorila svakakve užasne stvari i mislim da to ne bi smjelo biti dopušteno.

-Ako netko napiše prijavu prosvjetnoj inspekciji, vrlo je lako moguće da će se takav profesor pred njima praviti divan i krasan. Prosvjetna inspekcija bi trebala nasamo ispitati učenike. Ovo je vrlo važna stavka.

-Kad smo kod toga, dobro bi došle anonimne ankete o pojedinim profesorima, u kojima bi mogli napisati što nam smeta i ocijeniti ih. To bi u velikoj mjeri suzbilo teroriziranje od strane pojedinih profesora.

-Web stranice škola bi trebale biti sadržajnije, izvijestiti o svakom događaju, s mnogobrojnim i kvalitetnim slikama u visokoj rezoluciji (ovo bi jako dobro došlo onima koji imaju...osobe koje ih interesiraju, hehe).

-Organizirati razmjene učenika i slične stvari. Isto tako, organizirati više izleta po želji. Jako je loše da neke srednje škole organiziraju maturalce isključivo u Hrvatsku, bilo bi dobro da učenici bolje upoznaju neke druge kulture i zemlje, ovako nema smisla.

-Zabraniti mobitele za vrijeme odmora, učenici umjesto da se druže samo gledaju u to.

-Uvesti autobusne veze odma nekih 15-ak minuta nakon kraja nastave, a ne da treba čekati sat vremena za autobus. Isto tako, trebalo bi uvesti autobusne veze za malu djecu jer je opasno da idu pješke u školu.

-Češće nešto organizirati, npr. predavanja, da nastava bude manje jednolična.

-Ne podržavam uvođenje 9. razreda osnovne škole, 8 ih je skroz dosta, i predškola ili vrtić prije njih.

-Ova nova podjela praznika je katastrofalna. Tu su dali par dana slobodno u jesen i u proljeće i oduzeli čitave zimske i proljetne praznike. Idiotizam na djelu.

-Neznam dali toga još ima po školama, ali mislim da nema smisla da jedan razred bude stalno u istoj učionici. Mijenjanje učionica ima puno prednosti, od one za zdravlje, pa do češćeg sretanja osobe koja vas interesira.

-Za kraj, još ću jednom istaknuti možda i najvažniji prijedlog: uvesti zdravu, kuhanu hranu u škole. Bez iznimke.

-Svašta sam tu nadrobila hehe, hvala svima koji su pročitali. Ne zaboravite ostaviti komentar jer me jako zanima vaše mišljenje. Inače, nisam nikoga htjela uvrijediti ovim tekstom.

Komentari

30.10.2019.

Nedavno objavljen članak o školstvu me potaknuo da napišem svoje prijedloge o poboljšanju hrvatskog školstva, koje je u izrazito lošem stanju.

- znam jednog učenika sa stvarnim teškoćama i on nije dobio nikakav izravan upis, eventualno bodove na temelju svog zdravstvenog stanja koje je jako loše. Drugi koji su bili loši učenici nisu upali u neke bolje škole tako da ne znam o čemu ti to.

- ja sam dijete branitelja i dobila sam samo malo dodatnih bodova za dom iako ni s time ni sa činjenicom da mi je brat učenik nisam dobila smještaj u domu. Knjige su mi plaćali moji roditelji. Prednost pri zapošljavanju imaju samo branitelji, a ne i djeca branitelja. Bolje provjeri informacije prije pisanja gluposti.

- slažem se

- već je zabranjeno u školi i u školskom dvorištu. Zašto ne provjeravaš informacije

- svatko ima pravo raditi što hoće,ako to ne šteti drugima. Zašto misliš da bi oni slušali profesore?

- slažem se.


- slažem se,ali moraš znati da nasilje dolazi od kuće. Jedino što škola može napraviti je sankcionirati nasilnike.

- išla sam su strukovnu u kojoj nismo imali praksu tako da to ne mogu komentirati.

- matura mora ostati,ali je moraju drugačije sastaviti tj. lakše i da se obuhvaća gradivo iz svih škola,a ne da A razina matematike ima 20% gradiva koji imaju samo gimnazijalci. Kako netko tko je odlikaš i jedva prolazi matematiku ne može dalje? Ja sam prolazila sa čvrstom trojkom (u srednjoj) i riješila maturu ABA za 342 uspjela upisati fakultet (ne baš koji mi je bio prvi na listi).

- slažem se. Moj bivši je iz Londona i oni su imali nekoliko obaveznih predmeta i nekoliko izbornih.

- zašto ne? Tjelesni je za podizanje ocjena. Razumijem da netko nije za to. Nisam ni ja, ali sam samo zato što sam vježbala i kad sam kašljala i kad sam bila ok dobivala 5 iz aktivnosti. U srednjoj sam na kraju znala imati 4 ili 5 (ovisno o godini).

- naravno, ali profesori bi trebali bolje podučavati pa ne bi bilo potrebe za time

- slažem se i sa time

- slažem se. Mi smo u srednjoj na kraju godine znali imati anonimne ankete. Nije da se nešto promjenilo zbog toga, ali barem se znalo što učenici misle

- po mom iskustvu web stranice škole se redovito ažuriraju

- slažem se

- neeee. Mi smo zbog klinki iz prvog srednje,kad smo bili maturanti morali predavati mobitel za vrijeme sata. Razumijem zašto i to podržavam, ali ne i tijekom odmora. Ja sam introvert tako da mi je mobitel bijeg od nepotrebne komunikacije,

- ne znam gdje ti živiš, ali kod su autobusi išli svakih 15 minuta do pila sata u vrijeme kad se ide iz škole. Besplatni autobusi su bili za sve osnovnoškolce. Inače sam iz Duge Rese,a išla sam u srednju u Karlovac.

- slažem se

- kod nas se nije ni pričalo o 9. razredu. Imam brata 7. osnovne tako da sam upoznata sa svim događanjima.

- slažem se

- mijenjanje učionica nema smisla i samo stvara dodatan stres. Dok je bio taj sustav nisam nikad zapamtila ispred koje učionice trebam doći. Uvijek sam pratila ostale. Cijeli odmor provedeš na putu do druge učionice pa ne stigneš ponovit.


30.10.2019.

Zanemari prvu rečenicu. Kopirala sam tvoj tekst da bi mogla lakše pratiti i onda zaboravilo obrisati.

jednaosoba5

jednaosoba5

31.10.2019.

Kod nas je praksa da loši učenici imaju izravan upis.
Što se tiče druge stavke, ne samo to, nego imaju i prednost pri dobivanju stipendija, i to nezasluženih 20 bodova, a za državno natjecanje daju samo 10 bodova. Danas su objavili rezultate stipendija i izračunala sam da, po njihovim kriterijima, ne bi dobila stipendiju ni da imam 5.00+državno+1. mjesto na županijskom, jer većinu bodova daju djeci branitelja. SRAMOTA

01.11.2019.

Kao prvo trebas nauciti da se "neznam" pise odvojeno, kao sto "dali" ne postoji u nasem jeziku,a kao drugo sram tebe treba biti kako pises o nasim braniteljima da nema tih istih branitelja ne bi bilo ni nasih skola po kojima sad seres, isto tako ne znas s kojim se mukama susrecu djeca branitelja, osobno je moj otac branitelj invalid 100% i sama zivim s njim isto tako se brinem o njemu pa me nitko ne pita kako uskladujem zivot i skolu, ne dobivam nikakve vece prednosti nego ostala djeca, a i da dobijam zasluzeno bi dobila, svojim trudom i radom kao i svi ostali🙂

jednaosoba5

jednaosoba5

02.11.2019.

Nije mene ništa sram niti bi me trebalo biti sram, zato mladi i odlaze iz ovakve države jer neki nezasluženo imaju povlastice.

02.11.2019.

Mladi odlaze sigurno jer djeca branitelja po tebi imaju vece povlastice, mladi odlaze jer nema posla, jer su male place, jer nemaju rijeseno stambeno pitanje, jer ih se na poslu ne postuje,jer ne rade u svojoj struci, a ja koliko znam nemam nikakve povlastice prilikom zaposljavanja, niti vecu placu zbog toga sto mi je otac branitelj, svoje bubice ne prebacuj braniteljima vec im budi zahvalna za danasnju drzavu kakva god da je ona, mogla je biti i gora🙂

02.11.2019.

I da kao sto sam rekla u prethodnom komentaru ni jedna "povlastica" koju mi imamo kao djeca branitelja nije ne zasluzena, svaki dan prozivljavamo rat, gledajuci roditelje invalide, bez ruku, bez nogu, sa PTSP-om,a opet trebamo ici u skolu, imati dobre ocjene, brinuti se o obitelji, nitko nas ne pita kako se to uskladuje,kako to djeluje na nase zdravlje, nakon ovoga bi se bar malo trebala postidit kad se vec nemas sta stidit

jednaosoba5

jednaosoba5

02.11.2019.

Ne, ne stidim se. Ja nisam napisala ništa protiv njih, ali je činjenica da njihova djeca i rodbina imaju prednosti pri zapošljavanju, i to ne samo djeca onih koji su ranjeni nego i ostalih dragovoljaca, također pri upisu u domove, pri stipendijama, naknade za kupovanje školskih knjiga i još hrpa toga. Naravno da ne želim živjeti u takvoj nepravednoj državi, jer njihova djeca i rodbina nisu aposlutno ništa napravili.
Ne mislim se više svađati.

Mooncake

Mooncake

02.11.2019.

Neda mi se kroz sve prolazit al bi se osvrnula za ono o izletima i ekskurzijama. Ako se vecina slozila s tom elitom onda tu vise u pitanju nije samo ta elita vec i ostatak koji ocito dijeli njeno misljenje u vezi destinacije. A vecina pobjeđuje manjinu jbg tako ti je to, zato svatko tko nema zelje ic na eks ili izlet, ima mogucnost ostanka doma. Također ovo za alkohol i cigare mi je ulzra glupo sta te briga sto netki drugi radi na ekskurziji, nije svakom pojam zabave isti, realno ako te niki ne tjera da pijes ili pusis ne kuzim sta se uopce obazires na druge koji to rade.
A ovo za branitelje bolje da ne komentiram, nisam neki teski domoljub, al nemas ti pojma kakve sve situacije obitelji branitelja prozivljavaju.

Mooncake

Mooncake

02.11.2019.

Ultra glupo*

jednaosoba5

jednaosoba5

02.11.2019.

Zbog toga mi idemo na jednu stvarno bezveznu lokaciju, jer su ovi moji čuli da su tamo jeftine cigarete i alkohol. A bilo je dosta učenika koji su bili protiv te lokacije. Nije u redu prema onima koje ne zanima opijanje i tome slično, nego bi htjeli nešto vidjeti.

02.11.2019.

Ti si ocigledno osoba u svom svijetu i nedokazna, kazem ti da nemam nikakve prednosti osim za dom i stipendiju i to nikakva pretjerana prednost, dobiju se dodatni bodovi ali isto tako sve u zivotu ostvarujem svojim trudom nitko mi nista nije poklonio, nema se prednost pri zaposljavanju niti rodbina niti djeca, nikad u zivotu nisam dobila naknadu za skolske knjige niti "jos hrpu toga" i blago tebi kad ti ne zelis zivjeti u nepravednoj drzavi zbog prednosti djece branitelja pored svih drzavnih problema

13.12.2019.

Ja se slažem u potpunosti s tobom i podržavam te. Drugi izmišljaju nešto jer su se pronašli vjerojatno.
STOJIM UZ TEBEE<33 !!!

jednaosoba5

jednaosoba5

13.10.2020.

Hvala, znam da sam u pravu. Oni koji se bune su oni u čije nezaslužene povlastice upirem prstom.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.866
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!