Bili majmuni

2

NeoMorph
15.11.2020.

Blog o životinji koja je nekad smatrana mitom/legendom, a danas je potvrđena.

Mitovi i legende o čudnim životinjama su postojale več stotinama godina. Gorile naprimjer, su bile smatrane legendom sve dok ih nisu otkrili početkom 20-og stoljeća. Bigfoot, je jedan od najpoznatijih stvorenja kriptozologije, ali ljudi malo znaju da je postojao stvarni primat prije 100.000 godina, zvan Gigantopitek. Čimpanze i Bonobosi su naši najbliži rođaci (čimpanze najbliže), a i postoji primat u djelovima Konga koji ne nekad bio samo dio legende, a danas je potvrđen. Te čimpanze su Bili majmuni, ime dobili po području Bili u Kongu gdje žive.

Fotka: https://i.imgur.com/LT6sHPj.jpg

Prema pričama mještana i lovaca, postoje dvije prepoznatljive skupine čimpanzi u šumi Bili: Prvi su „Penjači“ , a drugi su „Ubojice lavova“. Penjači su obične čimpanze koje se naseljavaju u drvečima, dok su ubojice lavova ogromne čimpanze koje se naseljavaju na tlu, love velike mačke i zavijaju na mjesec. To je prema pričama mještana. Istraživači nisu obraćali previše pažnje na te priče, ali kad su počeli istraživati ta područja Konga 90-ih, počeli su nalaziti dokaze o tim čimpanzama. Jedna od mnogih dokaza o tim čimpanzama su bile lubanje, koje za razliku od lubanja obične čimpanze, bile su 2-3 cm veče, i imale su malo veči sagitalni grb na lubanji (slično gorilama). Našli su i otiske stopala i gnjezda na tlu. Zato što je šuma Bili dosta gusta, a i zbog građanskog rata, istraživaći su prekinuli sa istarživanjem sve do 2003. godine.

Negdje u 90-ima, jedan Bili majmun je upucan blizu piste za poljetanje. Jedino postoji ova fotografija:
http://1.bp.blogspot.com/-anDyN1WBReQ/TlqSQrue12I/AAAAAAAAr-I/uUMvY8P76bQ/s1600/inz7mt.jpg

Nakon što je rat završio, istraživači su se mogli posvetiti svojim istraživanjima, a i došli su u kontakt sa tim čimpanzama mnogo puta.
Istraživači su počeli pretpostavljati da bi Bili majmuni mogli biti nova vrsta majmuna ili su hybrid gorile i čimpanze. I napokon su dobili DNK nalaz i otkrili da su Bili majmuni, osim njihovih ogromnih veličina, genetski isti kao i ostale čimpanze.

Unatoč tome, ono što je meni zanimljivo kod ovih čimpanza su njihove veličine i ponašanja. Bili majmuni hodaju na sve četiri, a kad ustanu uspravno, ogromni su oko 150-165 cm, puno veči od običnih čimpanza koji su obično visoki između 140 cm. Ukratko, imaju sve karakteristike obične čimpanze, upakirane u tijelu veličine ženske gorile.

Usporedba: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-155b3992ec1fa0d21d3da5f463f70e23

Kod ponašanja, za razliku od običnih čimpanza koji su teritorijalni i agresivni, Bili majmuni su ustvari puno mirniji i sramežljivi. Prema istraživaču Cleve Hicksu, postoje dvije vrste ponašanja u tim majmuna Bili: Oni koji žive bliže ljudskim selima izbjegavaju ljude jer ih mještani love, dok oni koji žive u tim dalekim gustim šumama Bili područja više reagiraju sa znatiželjom prema ljudima, neki gledaju istraživaće sa drveća, ponekad im se približe na tlu prije nego što izgube interes i krenu dalje. Slično kao gorile, Bili majmuni se nastanjuju na tlu a i penju se po drvečima.

VIDEO: https://youtu.be/9VyJmMRtOUw

E sad, naziv "Ubojice lavova" nije nešto što bi se trebalo shvatiti ozbiljno kao činjenicu da Bili majmuni love velike mačke, to je samo nadimak iz priča. Vrlo je vjerojatno da ih velike mačke izbjegavaju budući da se Bili majmuni nastanjujui na tlu.
No, jednom, Cleve Hicks je tokom svojeg istraživanja u Bili šumi naletio kako Bili majmuni jedu mrtvog leoparda. Nije jasno jesu li ubili leoparda ili je leopard sam umro.

Fotografija: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-0fe438996bd51aae1a3aa2bf9fe46849

Iako je većina tih čimpanzi dokumentirana i zabilježena u Kongu, istraživači su imali jednoga u sveučilištu.

VIDEO: https://youtu.be/4riL1EPv2VA

Na početku videa, prva čimpanza koju vidimo je Daryl, obična čimpanza koja se ljulja s desne strane. Zatim s lijeve strane je mnogo veća, bildanija čimpanza zvan Kermit (možete vidjeti razliku).

Kermit je bio veličine ženske gorile i bio je težak oko 120–130 kg, 2-3 puta veći od ostalih čimpanzi u videu. Kermit je također bio opisan kao puno mirniji i poslušniji (tipično kod Bili majmuna), za razliku od ostalih čimpanzi u videu koji su puno agresivniji. Ono što mi je zanimljivo o Kermitu, osim njegove ogromne veličine, jest i to koliko je bio hiperaktivan. Možda ste čuli za čimpanzu Travisa, običnu čimpanzu koji je 2009. godine napao svoju vlasnicu, odgrizao joj prste, ruke, facu, itd. Travis je bio težak oko 108 kilograma i bio je dosta pretilan u vrijeme kad je poludio. Kermit u usporedbi je bio puno veći i izgledao je prilično normalno.

I za čimpanzu od 130 kila, bome je bio hiperaktivan u pičku materinu =>
https://youtu.be/4riL1EPv2VA?t=100

Kermit je nažalost preminuo 2006. godine kada je zajedno s ostalim čimpanzama premješten na drugo mjesto. Preminuo je od srčanog udara.

Link: http://kermitscommunity.blogspot.com/2007/03/in-memory-of-kermit.html

Jedan od mnogih istraživača je Švicarski fotografer Karl Ammann koji je uspio dobiti mnogo fotografija tih majmuna i stupio u kontakt s njima. Neke fotografije njega i Bili čimpanze zvan Mzee:

Fotografija 1: https://alchetron.com/cdn/karl-ammann-df3b4575-318c-441b-82a6-e86e40d77f5-resize-750.jpeg

Fotografija 2: https://i.pinimg.com/originals/59/03/0d/59030d6ce075afcc6c24ce3dcbb7e2b5.jpg

I to je to.

Komentari

☜☆☞Devil_ girl☜☆☞

☜☆☞Devil_ girl☜☆☞

15.11.2020.

🦍🦍🦍

15.11.2020.

super objava! bravo!!

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.515
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!