0

Menga je nešto što čeka svaku djevojčicu, prije ili kasnije. Ako si ju već dobila ili ju tek trebaš dobiti, ovo su neke stvari koje bi trebala znati o menstruaciji.

Menstruacija je nešto što dečki nikad neće razumijeti - bolovi i neugodnosti koje zbog ove pojave svaki mjesec iznova doživljavamo razumijemo samo mi cure. Ali, sigurno ti mnogo toga o menstruaciji još nije jasno, pogotovo ako si tek krenula s redovitim mjesečnicama. Ne brini, evo što sve moraš znati kad je riječ o menstruaciji.

Što je menstruacija?
Menstruaciju (mjesečnicu, mengu) možemo najlakše objasniti kao mjesečno krvarenje uzrokovano ljuštenjem sluznice maternice i jajašca koje nije oplođeno. Menstruacija je normalna i najprirodnija pojava, iako nekad zna i može biti neugodna.

via GIPHY

Kada se u pravilu dobiva prva menstruacija?
To je kod svake cure drugačije i nema pravila, ali mengu u prosjeku najčešće dobivaju cure s 12 ili 13 godina, odnosno ulaskom u pubertet. Prva menstruacija donosi mnoge promjene u život svake djevojčice.


Koliko traje menstruacija?
Menga u prosjeku traje od pet do sedam dana, a to je kod svake cure drugačije. Razmak između menstrualnih ciklusa kreće se od 21 do 35 dana. Menstrualni ciklus računa se od prvog dana menstruacije pa sve do dana prije samog početka sljedeće menstruacije. Normalni i pravilni menstrualni ciklus morao bi trajati 28 dana.

Koliko bole menstrualni grčevi?
Moraš znati da su menstrualni grčevi i bolovi kod svake cure drugačiji. Jedne cure imaju velike probleme, dok druge bolove za vrijeme menstruacije niti ne osjete. To je nažalost najviše uzrokovano genetikom pa ako tvoja mama ili sestra imaju probleme s bolnim mjesečnicama, vrlo je moguće da ćeš ih imati i ti.

via GIPHY


Seks za vrijeme menge - da ili ne?
O ovome se stalno govori, ali kako stvari stoje s one medicinske strane? Izgleda da spavanje s dečkom za vrijeme menge nije posebno opasno, ali bi ga ipak trebale izbjegavati one cure koje imaju česte probleme s upalama. Nekim parovima ovakvo nešto ne pada na pamet, dok drugi nemaju ništa protiv. Sve ipak ovisi o tome kako se ti i tvoj dečko osjećate i je li vam ugodno seksati se za vrijeme menstruacije.

Koji problemi s mengom postoje?
Najveći broj cura ima probleme s neredovitim menstruacijama, što znači da im ne dolaze redovito (svaka 4 tjedna), nego mengu dobivaju ranije ili kasnije. Zato je samo rijetkim curama menstrualni ciklus pravilan i mogu ga bez problema pratiti. Osim neredovitih menstruacija, tu su i obilne menstruacije zbog kojih je curama jako teško uskladiti svakodnevne obaveze, ali i pronaći odgovarajuće higijenske potrepštine.


via GIPHY

Što koristiti kad imaš menstruaciju?
Baš kao što smo maloprije spomenule, možeš birati između različitih higijenskih potrepština za vrijeme 'onih dana' u mjesecu. Tamponi, ulošci ili menstrualna čašica - sve ovisi o tome u čemu se najbolje osjećaš i što ti najbolje odgovara.

Tampon je praktičan, ali je važno redovito ga mijenjati. S ulošcima nemamo tolikih problema oko čestog mijenjanja, ali se mnoge cure s njim osjećaju neugodno. Sad je sve popularnija takozvana menstrualna čašica, a posebna je po tome što se ne koristi jednokratno nego se pere i koristi ponovno sljedećeg menstrualnog ciklusa.

Foto: Shutterstock/Pixabay

D.Š.

Pročitaj još:

Menga te otkriva – na temelju boje 'prijateljice' saznaj puno o svojem zdravlju

Osjećaš se totalno glupo - zašto još uvijek nisi dobila prvu mengu?

Svaki put isto – misli koje imaš kad ti kasni menga

menstruacijamengazdravlje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

127.200
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se