Stres od učenja

Ovo je doba godine kada su maturanti pod stresom zbog škole više nego ikada. Približava se kraj školske godine, treba srediti ocjene, stiže državna matura, a uz to sve treba razmišljati i o tome koji faks upisati. KAOS!

Koliko je god zadnji razred srednje škole super i donosi neke super stvari poput maturalne večeri i norijade, isto tako donosi i dozu stresa koje u ostalim razredima nema. Glavni izvor tog stresa je pisanje državne mature i upisivanje fakulteta. Kao da se odjednom nakupi toliko toga. Gdje i s čim krenuti, kako se ne pogubiti u svemu i održati koliko toliko zdrav razum? Kada se oko nečega živciramo i posebno smo nervozni, tada su i veće šanse da ćemo nešto zeznuti. Donosimo ti 5 načina kako u sljedećih nekoliko mjeseci smanjiti stres oko svega toga i držati sve pod kontrolom. Ignorirati sve do zadnjeg trenutka dok ne dođe voda do grla i nije baš najbolja ideja. Ovih će ti 5 stvari pomoći.

1.Napravi si kalendar sa svim bitnim datumima i stavi si ga na zid
Ima hrpa datuma koji su bitni maturantima koji planiraju polagati državnu maturu. Od datuma do kada se mogu mijenjati liste fakulteta do datuma kada se piše koji ispit iz mature. Pregledaj jedan dan sve te datume, izvadi ih na papir i stavi si ga negdje gdje učiš, na zid idealno da ga uvijek vidiš i ne izgubiš. Napiši uz svaki datum što se tada događa, a možeš ga i ukrasiti. Možeš to složiti tako da označiš na pravom kalendaru bitne dane (ako ga imaš i koristiš) ili samo na papir jedan ispod drugog ispisati bitne datume. Bitno je samo da su svi datumi zapisani i da je kalendar negdje gdje ćeš ga svaki dan vidjeti. Tako ćeš biti sigurnija da nećeš ništa propustiti.

2.Idi na savjetovanje ako ne znaš koji faks upisati – ili razmisli u kojim si predmetima posebno dobra i koji su ti zanimljiviji od drugih
Ne znaš koji faks upisati? Nisi jedina! Skroz je normalno da te to stresira, jer nećemo ti lagati, ovo nije mala odluka. Pomoć kod odabira fakulteta ti može biti i savjetovanje ako je to nešto što vaša škola ima organizirano ili jednostavno sjedni ispred laptopa, razmisli u kojim si predmetima u školi dobra i koji su ti zanimljiviji od drugih, a zatim otvori listu fakulteta koji se nude i vidi koji su slični predmetima koji te sada zanimaju. Uzmi jedno popodne i baci se u istraživanje.

3.Nabavi si materijale za učenje za maturu – za sve predmete koje polažeš
Nemoj se zavaravati, nećeš početi još učiti. Ali, ono što možeš napraviti je da počneš sakupljati materijale za učenje. S obzirom na to koje predmete polažeš, sakupi sve što ti treba za učenje, uključujući i primjerke matura od prošlih godina. Prošlogodišnje ti mature mogu dati barem neki uvid u to kako će sve izgledati. I olakšati ti učenje. Sada se potrudi i sakupi sve materijale, a onda kada stvarno kreneš učiti, bit ćeš jedan veliki korak ispred. Iako se čini lako, sakupljanje materijala ti može uzeti vremena. Sve isprintaj i sakupi na hrpe. Imat ćeš osjećaj da nešto radiš pa ćeš samim time i biti malo manje pod stresom.

4.Napravi to-do listu organizacije za sljedećih par mjeseci
Što sve moraš napraviti u sljedećih par mjeseci? Što misliš, koliko će ti za svakog od toga trebati vremena? Budi realna. Pogotovo je ovo dobro za organizirati si učenje. Kada sakupiš materijale i vidiš koliko toga ima, možeš si malo realnije odrediti rokove do kada bi trebala koji dio gradiva proći. Naravno, uz to računaj i na stvari koje moraš raditi za školu i predmete koje sada imaš. Sve to ubaci u to-to listu. Bit će kaos i bit će puno toga, ali kako rješavaš jednu po jednu stvar, bit će zadovoljavajuće križati obavljene stvari.

5.Istraži mogućnosti za besplatne instrukcije u svom gradu ili školi i prijavi se
Nije sramota ići na instrukcije. Škole znaju organizirati besplatne instrukcije nakon nastave, a postoje i različiti drugi načini kako doći do besplatnih instrukcija, samo trebaš istražiti što se sve nudi u tvom gradu – ili obližnjem ako živiš u malom mjestu. Opcija uvijek ima! Kada vidiš gdje se što nudi, požuri se prijaviti. Ovo ti može pomoći da ponoviš i utvrdiš gradivo, pogotovo ako se sama ne možeš natjerati učiti. Ukoliko nema besplatnih instrukcija i zakasnila si s pripremama, pogledaj nude li neki studenti instrukcije po malo jeftinijim cijenama – i to se može pronaći. Instrukcije će ti pomoći da se ubaciš u učenje i kreneš na vrijeme.

 

srednja škola maturanti Državna Matura izbor fakulteta stres kako se nositi sa stresom kraj srednje pod stresom

Još vijesti